Wanneer de examens terug in het land zijn, is de broodnodige nachtrust het eerste wat sneuvelt. Maar is dit wel zo verstandig? Uit onderzoek uitgevoerd door UGent en KULeuven bleek dat studenten die gemiddeld 7 uur per nacht sliepen, betere resultaten halen op hun examens. De verklaring hiervoor is vrij eenvoudig. Tijdens onze slaap wordt alle informatie verwerkt, gekoppeld aan bestaande informatie en opgeslagen in het lange termijngeheugen. Reden te meer dus om slaap op te nemen als een essentieel onderdeel van je blokstrategie.
Hieronder vind je enkele tips die je hier mee kunnen helpen. Want wat je overdag doet, heeft wel degelijk een grote invloed op je slaap. Voldoende rustpauzes en vooral ’s avonds voor het slapengaan voldoende ontspannen heeft een positieve invloed op je slaap. Heb je overdag veel last van stress of kamp je met een probleem, dan zal je ook moeilijker kunnen slapen.
Een middagdutje kan verkwikkend zijn en je helpen om die lange dag achter je bureau goed door te komen, maar het mag niet te lang duren. Dut je te lang overdag, dan zal je ’s avonds niet meer zo goed kunnen slapen. Daarom spreekt men tegenwoordig van een powernap, een kort en krachtig dutje. Om je nachtrust niet aan te tasten, mag het niet langer dan 30 minuten duren en doe je het best ook voor 15 u.
Uit wetenschappelijk onderzoek van UGent en KULeuven blijkt dat studenten die tijdens de examens een gemiddelde van 7 uren sliepen per nacht, gemiddeld 1.7 punten meer behaalden voor elk examen. Slaap is niet enkel belangrijk om tot rust te komen, we blijven ook bijleren tijdens onze slaap. Tijdens onze REM-slaap, ook wel bekend als de droomslaap, wordt nieuwe kennis opgenomen en opgeslagen in ons lange termijngeheugen.
Wanneer en wat je eet en drinkt, heeft ook invloed op je slaap. Laat op de dag nog genieten van cafeïnerijke drank is geen goed plan als je graag goed wil slapen. Een slaapmutsje nemen is ook niet aan te raden, want alcohol beïnvloedt de diepe slaap en de REM-slaap. Deze twee fasen in onze slaap zijn net de belangrijkste om goed uitgerust te geraken, onder invloed van alcohol worden deze fasen korter. Een glas alcohol voor het slapen gaan, kan je helpen om makkelijker in te slapen. Maar eens het effect van de alcohol is uitgewerkt, later in de nacht, wordt de slaap verstoord. Bij meer dan 2 glazen alcohol voor het naar bed gaan, stijgt het risico op wakker worden ’s nachts, nachtmerries en hoofdpijn de volgende ochtend.
Reserveer je bed voor slaap en seks. Studeren doe je best elders, op die manier associeer je je bed met ontspanning. Televisie kijken in bed, of nog een laatste keer facebook checken kan ontspannend lijken, maar het gebruik van beeldschermen in bed heeft een negatief effect op je slaap. Het licht van het scherm houdt de melatonineproductie tegen. Melatonine is de stof die er voor zorgt dat je moe wordt en in slaap valt. Zolang je bezig blijft met het volgen van een verhaal in een boek of met mails en sms’jes houd je jezelf wakker.
Een klok op de kamer die zichtbaar is vanuit je bed zorgt ervoor dat je als je even wakker wordt, de neiging hebt om naar de klok te kijken. Iedereen wordt doorheen de nacht een paar keer wakker. Als je dan naar de klok kijkt, ben je je meer bewust van het feit dat je even wakker bent en zal je het je nadien beter herinneren. Daardoor zal je het gevoel hebben dat je minder goed hebt geslapen. Dus je kunt je wekker beter uit je gezichtsveld plaatsen. Bijkomend voordeel is dat je moet opstaan om je wekker af te zetten, op die manier verlies je geen tijd door te snoozen.