Recensie ‘Gezond eten, langer leven’

Door Tina Claessens

a07deee8-2cc2-4821-ab0a-a734281999be

Ik heb intussen alle boeken van Patrick Mullie met veel plezier gelezen. Dit boek Gezond eten, langer leven. Het mediterrane model is zijn persoonlijke visie op wat gezond eten en leven zou moeten betekenen maar zijn ‘preventiemodel’ is wel volledig gefundeerd op wetenschappelijk onderzoek. Daar durft onze professor wel eens (terecht) over door te razen, over het belang van meta-analyses als je over voeding schrijft bijvoorbeeld (een wiskundige techniek om verschillende studies samen te brengen) of over het feit dat voedingswetenschap zelden tot sensationele bevindingen leidt: de relatie tussen voeding en ziekte bijvoorbeeld is nu eenmaal buitengewoon complex.

De titel van dit boek dekt alleszins de lading, Mullie wil ons een houvast bieden om langer en vooral gezonder te leven. Hij neemt kritisch de bestaande voedingsvoorlichtingsmodellen onder de loep (zoals de actieve voedingsdriehoek) en besluit dat de oude modellen niet per se slecht zijn, maar dat een andere aanpak zich opdringt. Mullie besluit dat ‘een voedingsmiddel dan ook pas gezond kan zijn als het ingekaderd is in een gezond geheel’. Wie langer wil leven moet dus niet alleen zijn voeding maar ook zijn levenswijze aanpassen. Dat de auteur de volledige vrijheid heeft gekregen om te schrijven wat hij wou, wordt duidelijk wanneer hij verwijst naar het commerciële succes ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh, ‘vol populistische strijdkreten en holle slogans zonder referenties’. Mullie spot ook regelmatig met de claims van voedingsgoeroes (‘Fruitsap beschermt tegen Alzheimer!’ of ‘Koolhydraten zijn slecht!’) maar nooit zonder deze misvattingen te weerleggen aan de hand van wetenschappelijke bevindingen.

Het blijft bewonderenswaardig hoe Mullie probeert om ingewikkelde materie (zoals bijvoorbeeld het verschil tussen de chemische en fysiologische indeling van koolhydraten) zo bevattelijk mogelijk te brengen. Je kan ook geen antwoord bieden op de simpele vraag ‘Zijn vetten slecht?’ zonder het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren uit te leggen. Hij rond elk hoofdstuk af met praktische tips zoals bijvoorbeeld ‘Er zijn goede en minder goede vetten, doch vergeet nooit, alle vetten bevatten 9 kcal per gram’. De vele weetjes (‘Een juiste keuze van mineraalwaters kan de calciumaanbreng verhogen’ of zoals ik het interpreteer: je hoeft helemaal geen melk te drinken om gezond te zijn!) vergroten de leesbaarheid van dit vast niet voor iedereen even toegankelijk boek.

Titel: Gezond eten, langer leven. Het mediteranne model
Auteur: Patrick Mullie
Boekinfo: Garant uitgevers
ISBN 9789044132861
Verschijningsdatum: 2015
Recensent: Tina Claessens
Beoordeling: 

Gepubliceerd op 13-06-2016

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.