Recensie ‘Babyblues’

Door Karin Janssen van Doorn

babyblues

Een verhaal vertellen kan op verschillende manieren, ook als stripverhaal.
Babyblues van Sanne Bijnens is een stripverhaal waarin zij op originele wijze een levensverhaal schetst.
Judith is de hoofdpersoon en we ontmoeten haar in haar leefwereld met dagelijkse beslommeringen. Ze is al 35 jaar en beseft dat de tijd begint te dringen om nog een kind te krijgen, maar ze heeft een probleem; ze is alleen. Het zoeken van een (geschikte) donor voert haar langs hilarische, maar soms pijnlijke ontmoetingen. Het blijkt niet zo eenvoudig om een donor te vinden, laat staan een geschikte.

In deze kleine graphic novel probeert de tekenares een thema, dat veel mensen raakt en aangaat, onder de aandacht te brengen. Niet alleen voor kinderloze alleenstaanden, maar ook voor kinderloze koppels is de zoektocht naar de mogelijkheid van een zwangerschap vaak een psychologische en administratieve lijdensweg. Deze strip biedt geen oplossingen, maar zet veel voor de hand liggende moeilijkheden onderweg in een grappig kader zodat betrokkenen wat luchtiger met de situatie kunnen omgaan.

De illustraties zijn sober, bijna minimaal en zijn getekend op inpakpapier. De reden daarvan ontgaat me. Een klein gebonden boekje met witte pagina’s zou de tekeningen beter uit laten komen en dat is toch de hoofdzaak bij een stripverhaal.

In ieder geval is de uitgave niet alleen origineel, maar ook makkelijk toegankelijk voor het grote publiek. Het verdient een plaats in de wachtkamer van gynaecologen, psychologen en huisartsen.

Op www.facebook.com/babybluessanne vind je meer info over het boekje en waar je het kunt bekomen.

Titel: Babyblues
Auteur: Sanne Bijnens
Boekinfo: Uitgeverij ‘t Mannekesblad
ISBN 67 737 0183471 87
Verschijningsdatum: 2014
Recensent: Karin Janssen van Doorn

Gepubliceerd op 23-12-2015
Je winkelmand is leeg.