Recensie ‘Euthanasie: Waarom niet?’

Door Rina Vanden Panhuyzen

recensie_euthanasie waarom niet.indd

Euthanasie: waarom niet? is geen boek voor wie zich wil informeren over euthanasie maar eerder voor wie wil nadenken over euthanasie. Volgens de auteur van het boek, Marc Desmet, ontbreekt het in onze maatschappij aan iets essentieels m.b.t euthanasie, nl. nuance. Hij is jezuïet en arts; gezien deze positie stelt hij dat de combinatie euthanasie, met zijn nuanceringen en zijnde jezuïet, hem in een tussenpositie brengt. Het voor of tegen euthanasie uitspreken is immers niet kiezen voor zwart of wit.

De euthanasievraag van een patiënt wordt in een aantal hoofdstukken besproken. Dit illustreert mooi wat de schrijver bedoelt met ‘nuance’. Het toont o.a. aan dat door gesprekken te voeren met de euthanasie-aanvrager je als arts inzicht krijgt in de problematiek die de patiënt drijft tot zijn vraag voor euthanasie. Het al of niet overgaan tot die vraag dient weloverwogen te gebeuren. Inzicht in wat niet-geweten is wat de betrokkene drijft met de wil tot euthanasie is hier essentieel.

Ondraaglijk fysisch lijden is merkbaar, zichtbaar. Daarnaast staat het psychisch lijden, dementie. Voor of tegen euthanasie zijn heeft volgens de auteur te maken met het ernstig nemen van lijden en sterven.

Palliatieve sedatie komt ook aan bod in het boek. Een aantal verhalen van patiënten worden beschreven. Het lijden en het nut van palliatieve sedatie wordt besproken. Mooi en tegelijk schrijnend zijn de verhalen van patiënten die omwille van persoonlijke redenen niet gesedeerd willen worden.
De auteur eindigt het boek met ‘Christelijke’ bedenkingen.

Desondanks de zware materie leest het boek vlot en ‘dwingt’ het tot nadenken.

Titel: Euthanasie: Waarom niet?
Auteur: Marc Desmet
Boekinfo: Lannoo
ISBN 9789401426664
Verschijningsdatum: 2015
Recensent: Rina Vanden Panhuyzen
Beoordeling

Gepubliceerd op 01-03-2016

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.