Door Tina Claessens
Ik heb erg genoten van Het voedsellabyrint. De auteurs Seidell en Halberstadt claimen zeker niet een absolute waarheid bijeen te schrijven. Zij geven toe dat wetenschap al te vaak een persoonlijke interpretatie van bronmateriaal is. Ze vermijden zelfs bewust een bronnenlijst en verwijzen liever naar een aantal interessante websites. Daar valt iets over te zeggen maar alvast niet dat ze niet het beste voor hebben met de (misschien al te makkelijk naïef bevonden) lezer.
De auteurs hopen vooral voeding in een bredere (socio-economische) context te plaatsen. Het boek bevat ook aardige oneliners ‘degenen die van vermageren een afvalrace maken, lopen een grote kans als eerste aan te komen.’ De gedragsverandering die nodig is om af te vallen door zelf realistische doelen te stellen, is niet eenvoudig. Dat bewijst onze obesitas maatschappij. Dit boek is dus echt wel nodig. En misschien geloof ik zelf inderdaad wel liever in functionele voedingsclaims dan dat ik mijn levensstijl aanpas. Zo geef ik te veel geld uit aan dure gojibessen bijvoorbeeld om dan ‘s middags een cola te drinken omdat ik toch wel voldoende beweeg. Ik zou dus beter gewoon meer bewegen en minder cola drinken.
Seidell en Halberstadt wijden een hoofdstuk aan voedingswetenschap. Ze geven aan dat de meeste studies te klein van opzet zijn en dat de wetenschap de ingewikkelde interacties tussen mensen, voedsel en gezondheid vaak ten onrechte versimpelt. In de stofjeswetenschap is er bovendien geen consensus over hoe veel je van een bepaalde voedingsstof moet innemen om gezond te zijn. Wetenschappelijk onderzoek dat kadert in een publiek-private samenwerking zal de mens als consument behapbare (verkoopbare) conclusies voorschotelen om zo een nieuwe afzetmarkt te creëren. Of drinkt u zelf nooit een klein flesje onzin omdat u hoopt zo uw darmtransit te verbeteren?
Echte dieettips ontbreken in Het voedsellabyrint. Seidell en Halberstadt houden het bij ‘eet met mate en gevarieerd’. Gelukkig vind je in het boek ook vele nuttige grijze kadertjes met leef- en eettips terug. Ik hou van literatuur over ‘eten’. Net als de auteurs geloof ik dat de veelheid aan (tegenstrijdige) voedingsadviezen alleen maar meer verwarring veroorzaakt. Ik heb na het lezen van dit boek niet het gevoel dat ik al uit het labyrint ben, wel heb ik met plezier meer vernomen over het te verkiezen pad dat zoals gewoonlijk ergens tussen alle adviezen in ligt.
Titel: Het voedsellabyrint. Een weg uit het doolhof van eetadviezen en -trends
Auteur: Jaap Seidell en Jutka Halberstadt
Boekinformatie: Atlas/Contact
ISBN 9789045027159
Verschijningsdatum: 2014
Recensent: Tina Claessens
Beoordeling: