Door Sonia Janssen
Hoe ga je om met een onvervulde kinderwens? Hoe plaats je de waaier aan gevoelens die op je afkomt wanneer je te horen krijgt dat je (waarschijnlijk) nooit kinderen zult kunnen krijgen? Het gevoel van hoop en blijdschap moet plaatsmaken voor teleurstelling en verdriet. Je gaat door een waar rouwproces.
Er werd wetenschappelijk aangetoond dat ongewenste kinderloosheid kan leiden tot somberheid, neerslachtigheid en depressie. Uit de praktijk blijkt dat mensen die geconfronteerd worden met ongewenste kinderloosheid, zich niet zo snel richten tot hulpverlening. De kans is dan ook groot dat zij in een negatieve spiraal terechtkomen en op langere termijn op nog maar weinig begrip en medeleven kunnen rekenen van hun omgeving.
Leven met ongewenste kinderloosheid werd geschreven door 3 specialisten ter zake en wil een ondersteuning bieden voor zij die terug vat willen krijgen op hun gevoelens en hun leven.
Het boek bevat geen ellenlange theorieën, maar is een werkboek dat concrete oefeningen en tips aanreikt, waar je meteen mee aan de slag kan. Aan de hand van schema’s kun je in principe de oefeningen op een zelfstandige manier in 4 weken doorlopen. De oefeningen komen uit de cognitieve gedragstherapie en berusten op de jarenlange ervaring van de drie auteurs.
Leven met ongewenste kinderloosheid bestaat uit 6 korte hoofdstukken, waarvan hoofdstukken 3, 4 en 5 elk een belangrijk aspect uitlichten die het patroon van neerslachtigheid helpen te doorbreken. Deze 3 factoren zijn: lichamelijke ontspanning, het herkennen en veranderen van negatieve gedachten en het bereiken van nieuwe doelen. De auteur reikt hierbij een aantal handvaten aan die je helpen kleine veranderingen te bereiken die het groter geheel positief beïnvloeden.
Hoofdstuk 3 spitst zich toe op lichamelijke ontspanning. Chronische spanning en stress hebben een negatieve invloed op emoties. In dit hoofdstuk leer je deze spanning te herkennen en los te laten. Bij deze oefeningen hoort een mp3-bestand, dat gedownload kan worden op de website www.boomhulpboek.nl.
In het volgende hoofdstuk leer je terug baas te worden over je eigen gedachten. Negatieve gedachten bepalen voor een groot deel hoe jij je voelt. Vaak is het immers niet de situatie zelf, maar wel de gedachte die we erover hebben die de emotie effectief bepalen. In dit hoofdstuk leer je je type van denken herkennen (rampdenken of zwart-witdenken) en wordt er uitgelegd hoe je deze denkpatronen kunt doorbreken en vervangen door positievere en rationelere gedachten.
Hoofdstuk 5 weidt uit over het vinden van nieuwe doelen en een nieuwe invulling geven aan je leven. Er wordt uitgelegd hoe belangrijk het is een doel te vinden dat concreet en haalbaar is en dat een nieuwe zin zal geven aan je leven. Ook dit hoofdstuk verschaft de nodige oefeningen en tips om zelf aan de slag te gaan.
Veranderen is moeilijk, maar zeker mogelijk! Het boek is geen vervanging voor professionele hulpverlening bij zware depressies, maar biedt wel een geweldige steun aan hen die hun somberheid op een zelfstandige manier willen aanpakken.
Leven met ongewenste kinderloosheid is zelf onderwerp geweest van een wetenschappelijk onderzoek. Hieruit bleek dat de meeste mensen die met dit boek aan de slag gaan, wel degelijk een verbetering van hun stemming ervaren. Kortom, een belangrijke hulp op je weg naar beterschap.
Titel: Leven met ongewenste kinderloosheid
Auteur: Nadia Garnefski, Vivian Kraaij & Maya Schroevers
Boekinfo: Uitgeverij Boom
ISBN 9789461054944
Verschijningsdatum: 2013
Recensent: Sonia Janssen