Recensie ‘Nachtrust. Lessen in slaap’

Door Gilberte Vandrise

Nachtrust-l-LQ-f

Welkom op de nachtschool

Richard Wiseman, Brits hoogleraar psychologie, wil met zijn boek Nachtrust mensen leren het maximale uit de nacht te halen, waardoor hun levenskwaliteit zal verbeteren. Het boek is opgevat als een lessenreeks die de lezer volgt en zo een dieper inzicht verwerft in de nachtelijke werking van het brein en in de buitengewone reizen waar hij elke nacht aan begint.

De opbouw van het boek is heel logisch en de indeling aantrekkelijk. Elke titel krijgt een korte duiding zodat de lezer weet wat hem/haar te wachten staat en al nieuwsgierig uitkijkt naar de volgende hoofdstukken. Ogen de hoofdstukken lang, dan is dat geen probleem, want Wiseman deelt ze in volgens deelthema’s van aangename lengte. In dit werk behandelt de auteur heel wat theorieën en haalt hij veel wetenschappers aan maar nergens wordt dat saai of eentonig. Wiseman weet altijd de juiste toon te treffen, meestal heel persoonlijk, vaak ook humoristisch en ironisch. De soepele vertelstijl blijft de lezer boeien.

De stevige wetenschappelijke onderbouw van Nachtrust wordt nooit als moeilijk ervaren omwille van de vertelstijl maar ook door de vele voorbeelden die Wiseman erin verwerkt. Vaak herkent de lezer hier zichzelf in en zo voelt hij zich helemaal betrokken bij de inhoud. De auteur verrast de lezer ook met korte opdrachten waarvan hij de antwoorden later verwerkt. Alweer een manier om de lezer bij de les te houden. Nadert de lezer het midden van het boek dan wordt hij aan een heus tussentijds examen onderworpen. Verrassend en origineel!

Momenteel leven we in een wereld die nooit slaapt, met alom aanwezige media en dito bereikbaarheid. De dagen zijn vaak gevuld met stress, angst en zorgen. Een goede nachtrust is dan absoluut onontbeerlijk. Wiseman behandelt het ritme van het leven met daarin het ritme van de slaap en concludeert dat het aantal mensen met een chronisch tekort aan slaap de laatste jaren enorm is toegenomen. De mens slaapt minder waardoor slaapdeprivatie optreedt die aan de basis ligt van sterfgevallen, veel verkeersongelukken, rampen, verlies door gederfde productiviteit en aandoeningen als diabetes en obesitas. Hoog tijd dus om in te grijpen.

Wiseman wil van de slapende mens een superslaper maken en reikt hem heel wat handvatten aan om daartoe te komen. De tips die hij geeft zijn helemaal niet moeilijk in praktijk om te zetten. Hij maakt komaf met een aantal fabeltjes zoals melk of alcohol drinken voor het slapengaan. Aan problemen als slaapwandelen en nachtangst besteedt hij de nodige aandacht. Hij bespreekt de kracht van korte dutjes, de powernaps, en volgt een aantal wetenschappers in hun zoektocht naar de waarheid omtrent het slapend leren.

Dat dromen hun belang en betekenis hebben weet de mens al meer dan een eeuw maar Wiseman gaat verder dan de traditionele droomverklaringen. Hij baseert zich op een aantal wetenschappers en geeft de lezer een praktische gids om zelf zijn dromen te verklaren. Hij zoekt ook naar de manieren waarop dromen oplossingen kunnen bieden voor de problemen van alledag en zo bereikt hij het punt waarop de mens zijn eigen dromen bewust kan sturen. Weg nachtmerries, welkom fijne dromen!

De som van al het denkwerk dat Wiseman in zijn boek verricht, levert het volgende resultaat: slapen en dromen zijn levensnoodzakelijk, ze kunnen de levenskwaliteit van de mens veranderen. Het boek eindigt met een Nachtschoolmanifest dat tien technieken bevat om mensen te helpen het maximale uit de nacht te halen.

Richard Wiseman maakt in Nachtrust zijn belofte waar. Door zijn eigen onderzoeken en de uitgebreide kennis van de wetenschap over de slapende hersenen levert hij een werk af dat de lezer wakker schudt. Niemand zal onberoerd blijven na het lezen van dit fascinerende boek.

Titel: Nachtrust. Lessen in slaap
Auteur: Richard Wiseman
Boekinformatie: Atlas Contact
ISBN 978-90-450-2878-1
Verschijningsdatum: 2015
Recensent: Gilberte Vandrise
Beoordeling: 

Gepubliceerd op 23-12-2015

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.