Recensie ‘Slaap als een roos’

Door Karin Van Tendeloo

Slaap als een roos

In Slaap als een Roos schotelt de Engelse psycholoog Guy Meadows een nieuwe methode voor om slaapproblemen aan te pakken die vooral het gevolg zijn van ‘gepieker’. Het is een specifieke methode van vijf weken waarmee je de oorzaken van je slaapproblemen kan aanpakken door ze te ‘verwelkomen’ tijdens je slaap in plaats van ze te ontwijken. De auteur werkt in een slaapschool en beschrijft in dit boek vijf stappen die hij met zijn patiënten doorloopt binnen de vijf weken: ‘ontdek’, ‘accepteer’, ‘verwelkom’, ‘bouw’ en tenslotte ‘leef voluit’.

Meadows legt zijn methode uit aan de hand van casestudy’s, oefeningen en stukjes met ‘slaapfeiten’. In elk van de fases van de “cursus” schrijft hij een scenario uit, en breekt daarbij de klassieke slaaptips vaak af, zoals opstaan als je langer dan 30 minuten wakker in je bed ligt. Hij vindt het dat je beter in je bed blijft liggen, ook al heb je negatieve gedachten die je wakker houden. In het kort is het zijn advies om die gedachten te ontdekken en op je af te laten komen. In een tweede fase moet je de beelden of gedachten zelfs omarmen. Dus stoppen met worstelen en gewoon niets doen. In een derde fase moet je alles wat er in je geest opkomt zelfs verwelkomen en in de vierde fase geeft hij voorbeelden om het met humor te bekijken. De laatste fase is eigenlijk de meest klassieke, daarin moet je je slaappatroon leren opbouwen. Hier geeft de auteur gekende praktische tips en is hij eerder klassiek.

Het grote idee achter deze vijf fases is dat een goede slaper ook niets bijzonders doet om in slaap te vallen. Hij laat gewoon zijn gedachten afdwalen en valt binnen het kwartier in slaap. Mensen met slaapproblemen hebben dit mechanisme afgeleerd en moeten het daarom terug aanleren. ‘Mindfulness’ komt hierbij zeker aan bod in de zin dat mensen die wakker liggen en de zaken zonder vechten over zich heen laten komen, vroeg of laat wel een goede slaper worden.

Iemand die slecht slaapt, irriteert zich meer dan goede slapers doen. Hoe deze mensen, waarvoor het boek bestemd is, het lang uitgesponnen verhaal gaan volhouden, is me echter een raadsel.

Titel: Slaap als een roos
Auteur: Guy Meadows
Boekinformatie: Luitingh-Sijthoff
ISBN 9789021810508
Verschijningsdatum: 2014
Resensent: Karin Van Tendeloo
Beoordeling

 

Gepubliceerd op 16-12-2015

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.