Door Martine Harnisfeger
In S.O.S. Slaap beschrijft prof. dr. Johan Verbraecken, medisch coördinator van het Slaapcentrum UZA, wat slaap is. We brengen 1/3 van ons leven al slapend door, enige kennis over slaap is dan ook geen overbodige luxe.
Als inleiding worden 3 parameters besproken die de slaapkwaliteit bepalen. De variabiliteit van de slaap zijn de verschillende slaapfasen: sluimeren – lichte slaap – diepe slaap en droomslaap (REM-slaap) . Deze 4 fasen vormen samen 1 cyclus en de meeste volwassenen doorlopen op een nacht 3 à 4 cycli. De nodige slaapduur wordt deels bepaald door de leeftijd, deze vermindert naarmate men ouder wordt en ook door onze persoonlijkheid; kortslapers zijn opmerkelijk vaker angstige mensen. De slaapkwaliteit tenslotte wordt niet (alleen) bepaald door de duur van de slaap maar vooral door het herstellend vermogen.
Voor een goede slaap zijn er noodzakelijke voorwaarden. Goed slapen is het rendement van vierentwintig uur per dag investeren in een goede slaaphygiëne. De leefwijze overdag, ‘s avonds en ‘s nachts m.b.t. voeding, drank en activiteit bepaalt de slaapkwaliteit sterk. Ook de slaapruimte en onze psychische ingesteldheid hebben invloed. Enkele regels toepassen kan de slaap aanzienlijk verbeteren.
Het volgend hoofdstuk beschrijft de belangrijke functies van de slaap. Naast lichamelijke recuperatie van de activiteiten gedurende de dag is slapen ook essentieel voor het brein, het immuunsysteem, de energiehuishouding en de emotionele huishouding.
Vervolgens worden de meest voorkomende slaapproblemen benoemd: insomnie (het te weinig slapen), hypersomnie (te veel slapen), parasomnie (problemen bij het slapen) en ademhalingsstoornissen. Slaapproblemen zijn prominent aanwezig en het is noodzakelijk deze goed aan te pakken want op lange termijn zorgt dit voor mentale en fysieke gezondheidsproblemen.
Hoofdstuk vijf bekijkt de slaap van kinderen. Kinderen hebben de meeste slaap nodig. Dit is niet verwonderlijk want slaap is immers essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en de groei in het algemeen. Het is als ouder dus heel belangrijk om je kind te goed te leren slapen. Voldoende tijd nemen voor het bedritueel, het kind niet als straf naar bed sturen, zorg voor regelmaat zijn enkele van de eenvoudige tips om een goede slaaphygiëne bij het kind te bevorderen.
Het volgend hoofdstuk bestudeert dromen en nachtmerries. Een droom is eigenlijk een film van de eigen gedachten. Dromen kunnen leuk en interessant zijn maar nachtmerries zijn dit helemaal niet. Het zijn extreem angstige dromen met erg negatieve emoties en meestal wordt de dromer dan wakker.
In het laatste hoofdstuk worden er antwoorden gegeven op enkele interessante FAQ’s, o.a. is snurken een probleem? Is een “slaapmutsje” een goed idee? Is het verkeerd om een gsm als wekker te gebruiken?
Het boek kan op verschillende manieren gelezen worden: inpikken op het onderwerp dat persoonlijk het meest interessant is of beginnen met de FAQ ‘s.
S.O.S. Slaap leest vlot en geeft een duidelijke inzicht op wat slaap is en inzicht in wat evident lijkt maar het eigenlijk helemaal niet is: een goede slaap of goede nacht geeft goede dagen en goede dagen resulteren in een goede slaap. Deze twee zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden.
Titel: S.O.S. Slaap
Auteur: Johan Verbraecken
Boekinformatie: Uitgeverij Houtekiet
ISBN 9789089242884
Verschijningsdatum: 2014
Recensent: Martine Harnisfeger