Recensie ‘Verhalen voor het sterven gaan’

Door Daniella Verbruggen

Geen roman, geen gedichtenbundel maar een verzameling van teksten, gedichten en illustraties kun je vinden in Verhalen voor het sterven gaan.
De samenstelling van dit ‘boek’ gebeurde door Marc Cosyns, bekend als arts en deskundige op het gebied van stervensbegeleiding maar hier ook de auteur van één van de verhalen.
Hij vroeg aan een heterogeen aantal personen om een ‘verhaal voor het sterven gaan’ te schrijven van maximaal 8 bladzijden. De schrijvers van de verhalen zijn bekende radio- of tv-figuren, auteurs, journalisten, politici, personen die aan stervensbegeleiding doen en ook een anonieme kleinzoon.
Elke auteur wordt kort ingeleid.

De verhalen zijn uiteenlopend, vaak wordt het leven of de laatste maanden/weken/dagen van een geliefd iemand beschreven. Deze verhalen zijn ontroerend, verrassend, overweldigend maar soms ook gewoon leuk om te lezen.
Verhalen voor het slapen gaan is een boek geworden dat je niet in één ruk uitleest maar dat je wel regelmatig terug vastneemt.
Elk verhaal is de gelegenheid voor de lezer om even te reflecteren over het thema ‘de dood’ maar dus ook over ‘het leven’.

Samensteller Marc Cosyns wou er naast een leesboek ook een voorleesboek van maken en dit lijkt mij aardig gelukt. Door de vorm en de korte verhalen is het inderdaad een boek geworden dat je kunt voorlezen aan personen die zelf niet meer kunnen/willen lezen maar die nog wel naar voorgelezen woorden willen luisteren.
De verhalen kunnen in een dergelijke setting ook de ideale gelegenheid zijn om na te denken over de essentie van het leven. Alleen daarom is Verhalen voor het sterven gaan al zeer de moeite waard.

Titel: Verhalen voor het sterven gaan
Auteur: Marc Cosyns (samenst.)
Boekinformatie: Uitgeverij Vrijdag
ISBN 9789460012457
Verschijningsdatum: 2014
Recensent: Daniella Verbruggen

Gepubliceerd op 23-12-2015
Je winkelmand is leeg.