Terug naar overzicht

Genezing versus verbetering

Het fenomeen medicalisering confronteert ons ook met de grens tussen genezen en verbeteren. Heel wat medicatie werd ontwikkeld voor de behandeling van ziekten, maar blijkt ook positieve effecten te hebben bij gezonde personen. Denk maar aan het feit dat de meeste dopingmiddelen eigenlijk werden ontwikkeld als medicijn, maar door sporters worden ingenomen om hun prestaties te verbeteren.

Het bekende dopingmiddel EPO werd bijvoorbeeld ontwikkeld als geneesmiddel voor mensen met een zeer slechte nierfunctie die ondanks dialyse bloedarmoede kregen door een gebrek aan EPO. EPO is immers een hormoon dat bij gezonde mensen in de nieren wordt gemaakt en de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. EPO wordt ook gegeven aan kankerpatiƫnten om bloedarmoede te voorkomen, bij hen worden de rode bloedcellen door de chemotherapie vernietigd. Sporters gebruiken EPO omdat de extra rode bloedcellen ervoor zorgen dat hun bloed beter zuurstof en koolstofdioxide kan transporteren.

We gaven al het voorbeeld van Rilatine dat door patiƫnten met ADHD als medicijn wordt ingenomen om normaal te kunnen functioneren, maar door gezonde studenten om beter te presteren tijdens de examens.

De plastische chirurgie werd oorspronkelijk ontwikkeld om personen met aangeboren of door een ongeluk veroorzaakte misvormingen te behandelen. Het is niet toevallig dat de plastische chirurgie tijdens en na de wereldoorlogen grote stappen vooruit maakte. Nu wordt deze tak van de plastische chirurgie de reconstructieve chirurgie genoemd, maar is er ook de esthetische chirurgie. De esthetische chirurgie gebruikt dezelfde technieken om het uiterlijk van mensen aan te passen zonder dat er een medische noodzaak of een duidelijke afwijking is.

Je winkelmand is leeg.