Navelstrengbloed is bloed dat na het doorknippen van de navelstreng achterblijft in de navelstreng en de moederkoek. Het heeft geen nut meer voor moeder of kind maar het is een goede bron van stamcellen. Het heeft bovendien het voordeel dat het eenvoudig en volledig pijnloos kan worden afgenomen. Er zijn in België navelstrengbloedbanken.
Hoe werkt het?
Met een naald laat men het navelstrengbloed heel eenvoudig in een zakje vloeien. Doet men dat niet, dan komt het gewoon mee met de moederkoek en wordt het weggegooid. Men neemt tot 200 ml navelstrengbloed af. Dit wordt ingevroren.
Zes maanden na de bevalling test men het bloed van de moeder nog eens op virale infecties en informeert men naar de gezondheid van de baby. Pas als de resultaten van deze kwaliteitscontrole goed zijn, wordt het navelstrengbloed vrijgegeven voor gebruik.
Van alle bewaarde stalen wordt het weefseltype bepaald en doorgegeven aan het stamcelregister.
Tip: wie navelstrengbloed wil doneren, laat dit best op voorhand weten aan de gynaecoloog of vroedvrouw. Het is geen veeleisende procedure maar het nadrukkelijk op voorhand uitspreken is een goed idee. Dan weet iedereen wat te verwachten.
Kan ik stamcellen uit navelstrengbloed laten opslaan voor eigen gebruik?
In België is dit fenomeen vrij onbekend, maar het kan. Er zijn commerciële bedrijven waar je navelstrengbloed kan opslaan voor als de baby dit later nodig zou hebben.
Waar moet je rekening mee houden?
Het is duur
Geen bewezen nut. Er zijn niet veel aandoeningen waarvoor stamceltherapie mogelijk is.
Deze stamcellen zijn niet bruikbaar als de donor aan een bloedziekte In veel gevallen zijn de stamcellen van de patiënt ook getroffen.
Navelstrengbloed is enkel bruikbaar bij personen tot 4o kg. Voor een donatie aan een volwassene bevat het navelstrengbloed hoe dan ook te weinig stamcellen.
Het is niet aangetoond dat stamcellen ouder dan 11 jaar nog functioneel zijn.
Waar kan ik navelstrengbloed doneren?
Deze ziekenhuizen beschikken over een eigen weefselbank.