Hier vind je een overzicht van alle belangrijke informatie waar je als vrijwilliger op de hoogte over dient te zijn.
De Maakbare Mens werkt kritisch rond technieken die de mens kunnen veranderen, genezen en verbeteren. We stellen mensen in staat om geïnformeerde keuzes te maken over de maakbaarheid van hun leven. We willen baanbrekend zijn in het ethisch en maatschappelijk debat over de maakbaarheid van de mens om voor iedereen de kansen op een kwaliteitsvol leven te bevorderen. De Maakbare Mens is een vrijzinnig-humanistische beweging met een pluralistische werking. Je kan hier onze visie lezen.
Je kan alle contactgegevens van De Maakbare Mens vzw hier raadplegen. De verantwoordelijke voor de vrijwilligers, Laure, kan je mailen op laure.demarre@demaakbaremens.org of bellen op 03 205 73 13.
De Maakbare Mens vzw is aansprakelijk voor de schade die vrijwilligers veroorzaken aan derden bij het verrichten van het vrijwilligerswerk tenzij de schade het gevolg is van bedrog of zware fout van de vrijwilliger. Bij bedrog of zware fout blijft de vrijwilliger zelf aansprakelijkheid. Bij een lichte fout is de vrijwilliger enkel aansprakelijk als dat bij hem/haar eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt.
Vrijwilligerswerk gebeurt onbezoldigd. Wel kan een forfaitaire onkostenvergoeding gegeven worden, aangevuld met verplaatsingsonkosten.
Voor forfaitaire vrijwilligersvergoeding gelden strikte voorwaarden. Als vrijwilliger heb jij de verantwoordelijkheid erop toe te zien dat deze voorwaarden worden nageleefd. De voorwaarden zijn:
Artikel 458 van het Strafwetboek stelt:
Geneesheren, heelkundigen, officieren van gezondheid, apothekers, vroedvrouwen en alle andere personen die uit hoofde van hun staat of beroep kennis dragen van geheimen die hun zijn toevertrouwd en deze bekendmaken buiten het geval dat zij geroepen worden om in rechte (of voor een parlementaire onderzoekscommissie) getuigenis af te leggen en buiten het geval dat de wet hen verplicht die geheimen bekend te maken, worden gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met een geldboete van honderd tot vijfhonderd frank.
Personen die bij De Maakbare Mens vzw vrijwilligerswerk verrichten, dienen rekening te houden met dit artikel.
Voor mensen die in een bijzondere situatie verkeren, kunnen extra voorwaarden gelden. Dit zijn de volgende.
Trek je een leefloon, dan ben je verplicht aan je OCMW-dossierbeheerder te melden dat je vrijwilligerswerk gaat verrichten.
De Maakbare Mens vzw heeft van de RVA een algemene toelating voor vrijwilligerswerk. Vrijwilligers die een werkloosheidsuitkering of een brugpensioen ontvangen van de RVA, hoeven geen toestemming te vragen aan de RVA om vrijwilligerswerk te mogen verrichten. Enkel voor uitzonderlijk vrijwilligerswerk dient dit te gebeuren.
Wanneer je een ziekte- of invaliditeitsuitkering trekt, heb je eerst toestemming nodig van je arts om vrijwilligerswerk te mogen verrichten. Je arts bepaalt of het vrijwilligerswerk verzoenbaar is met je gezondheidssituatie.
Een ambtenaar die vrijwilligerswerk wil verrichten, moet toestemming vragen aan zijn / haar hiërarchische overste.
Zij hoeven geen toestemming te vragen.