Centrum voor Medische Genetica

Een Centrum voor Medische Genetica (CMG) of Centrum voor Menselijke Erfelijkheid is gespecialiseerd in genetica en erfelijkheid.

De centra hebben 3 taken:

1) Patiëntenzorg: wie meer wil weten over een genetische aandoening kan een afspraak maken in een CMG. Een multidisciplinair team van artsen, laboranten en gespecialiseerde consulenten brengen de vraag in kaart. Indien nodig kan een genetische test worden uitgevoerd. Het team helpt bij de interpretatie van de complexe genetische informatie en geeft advies waar nodig.

2) Onderzoek: in de labo’s van het centrum wordt fundamenteel genetisch onderzoek gedaan om meer te weten te komen over genetische en erfelijke aandoeningen. Er worden ook genetische testen uitgevoerd voor patiënten, om een diagnose te stellen, dragerschap te bepalen of een verhoogd risico in te schatten. Het onderzoek en de testen hoeven niet altijd van medische aard te zijn, er worden ook vaderschapstesten gedaan, afstammingsonderzoek en forensisch onderzoek.

3) Onderwijs: de centra zijn verbonden aan een universitair ziekenhuis. Er worden doorlopend nieuwe artsen, onderzoekers en paramedisch personeel opgeleid.

Er zijn vier centra in Vlaanderen, in Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel.

Gepubliceerd op 17-10-2017
Je winkelmand is leeg.