Crispr – Cas 9

Crispr-Cas9 is een techniek die toelaat om in de genetische code te knippen en te plakken. Het is vrij eenvoudig en relatief goedkoop. De verwachtingen zijn dus hooggespannen om met deze techniek genetische aandoeningen te genezen. De techniek zou ook kunnen dienen om andere genetische eigenschappen aan te passen.

Crispr-Cas9 is gebaseerd op het natuurlijk afweersysteem bij bacteriën. Als een bacterie wordt besmet door een virus treedt het afweermechanisme in werking. Het virale DNA wordt opgespoord en weggeknipt. Wetenschappers ontdekten dat ze dit proces kunnen manipuleren. Eender welk stukje DNA kan worden opgespoord en weggeknipt of vervangen.

Wereldwijd zijn er tal van onderzoeksgroepen aan de slag met de techniek, op zoek naar een behandeling voor tal van aandoeningen. Tot nu toe blijft de vraag of dit veilig kan gebeuren.

Wetenschappers roepen hun collega’s zelf op tot voorzichtigheid. Met de techniek kun je immers niet alleen individuen behandelen. De wijzigingen kunnen ook worden doorgegeven aan de komende generaties. Op die manier heeft men invloed op de genetische code van de mensheid.    

Gepubliceerd op 06-02-2018
Je winkelmand is leeg.