Dag van De Maakbare Mens

over neuromodulatie, weefseldonatie en patiëntenrechten

Technologische vooruitgang heeft een grote impact op de geneeskunde en onze gezondheid. Ze bezorgt ons meer kwaliteitsvolle levensjaren, meer succesvolle behandelingen en meer keuzevrijheid. Maar ze confronteert ons ook met lastige uitdagingen, zoals een toenemende persoonlijke verantwoordelijkheid en de nood aan een aangepast beleid.

Elk jaar staan we op de Dag van De Maakbare Mens een namiddag lang stil bij enkele van deze technologische doorbraken en bij de uitdagingen die ze met zich mee brengen voor ons als mens en voor de samenleving. We laten professionelen en ervaringsdeskundigen aan het woord en gaan met elkaar in dialoog.

Op het programma

We laten verschillende experten in gesprek gaan over:.

Twintig jaar rechten van de patiënt: de diagnose

De Belgische wet voor de rechten van de patiënt bestaat dit jaar 20 jaar. Tijd om te vieren, maar ook voor evaluatie. Wat is er voor de patiënt veranderd de afgelopen decennia?  Zijn de patiëntenrechten voldoende bekend? Hoe ervaren patiënten en zorgverleners ze in de praktijk? Is er nood aan verandering?

Met onder andere

Eric Mortier

Ilke Montag

Dirk Lafaut

Marc Cosyns

Weefseldonatie, wat is dat en moeten we ons daar vragen bij stellen?

Weefseldonatie wordt meestal in één adem genoemd met orgaandonatie. Maar wat houdt weefseldonatie precies in?  Waarvoor en hoe wordt het gebruikt? Hoe word je weefseldonor? Drie deskundigen presenteren wat weefseldonatie is, gaan dieper in op hoornvliestransplantatie, en lichten toe wat de ethische uitdagingen zijn bij weefseldonaties.

Met

Hilde Beele

Dimitri Roels

Sigrid Sterckx

Diep ingrijpen op de hersenen, een introductie tot neuromodulatie

Neuromodulatie is een techniek waarbij men met een implantaat en elektrische prikkels de hersenen beïnvloedt. Met deze techniek zou men aandoeningen als oorsuizen en depressie kunnen behandelen, maar ook dieper kunnen ingrijpen op de persoonlijkheid van iemand. Beloftevol, maar het roept ook vragen op. Een neurochirurg en een ethica geven uitleg.

Met

Farah Focquaert

Mathieu Sprengers

Locatie

Liberas, Gent | Kramersplein 23, 9000 Gent

Hoe geraak je ter plekke?

Tickets

€ 5,000 Standaardtarief *
€ 10,00 Steunprijs (= ticketprijs + gift van €5)
€ 15,00 Steunprijs (= ticketprijs + gift van €10)
€ 1,000 Kansentarief UiTpas regio Gent (stuur een mailtje naar info@demaakbaremens.org met je UiTPASnummer)

Indien het evenement wordt geannuleerd door overmacht, krijg je de keuze tussen een terugbetaling van het ticket of een ticket voor een nieuwe editie.

Wil je graag het programma meevolgen, maar is dit financieel niet haalbaar voor jou?
Stuur dan een mailtje naar info@demaakbaremens.org.

Attesten

Studentenattesten kunnen afgeleverd worden op aanvraag.

Een organisatie van:

Je winkelmand is leeg.