Dag van De Maakbare Mens

over het tekort aan donororganen & AI als oplossing voor de crisis in de zorg?

Op zaterdag 21 oktober is het opnieuw zover: Dag van De Maakbare Mens! Een namiddag waarin we de technologische vooruitgang in de gezondheidszorg onder de loep nemen en stil staan bij de maatschappelijke en ethische uitdagingen die het met zich meebrengt.

Dit jaar buigen we ons over twee vraagstukken. Hoe lossen we het tekort aan organen op? En hoe kan artificiële intelligentie helpen de crisis in de gezondheidszorg te bezweren?

Op het programma

Gezondheidszorg in crisis: is AI de oplossing?

De gezondheidszorg staat onder druk. Lange wachtlijsten bij artsen en ziekenhuizen, beperkte consultatietijden, patiëntenstops, … Tegelijkertijd staat de technologische evolutie niet stil en bieden artificiële intelligentie en gezondheidsdata nieuwe mogelijkheden. Kunstmatige intelligentie kan helpen scans beter te interpreteren en problemen vroeger te detecteren. Apps kunnen helpen verdachte plekjes op de huid in te schatten. Ook bij de ontwikkeling van medicijnen, of het inplannen van bezoeken, kan AI ter hulp schieten.

Wat zal dit betekenen voor de gezondheidszorg? Zal het de huidige problemen in de gezondheidszorg helpen oplossen, of riskeren we met deze nieuwe technologieën verdere besparingen en herstructureringen?

An Jacobs

An Jacobs is socioloog. Ze is verbonden aan de onderzoeksgroep imec-SMIT aan de Vrije Universiteit Brussel. Vandaag is ze deeltijds docent, en doceert ze o.a. het vak ‘Data driven technologies and society’ in de faculteit Geneeskunde en Farmacie. Daarnaast leidt ze een onderzoeksteam op het thema ‘Digital Health and work’ met een focus op mens-robot en mens-AI interactie vanuit een user empowerment perspectief. Ze is mede-oprichter van Brubotics, een collectief van diverse onderzoeksgroepen aan de VUB die werken op het thema van mens-robot interactie, en is actief betrokken via de academic board in het VUB-ULB FARI initiatief over ‘AI for the Common Good’.


Wim van Biesen

Wim van Biesen is professor nefrologie en diensthoofd van de dienst Nefrologie op het UZ Gent. Zijn onderzoeksprojecten richten zich op het verbeteren van de evidence-based aanpak van nierziekten, met de nadruk op acuut nierletsel en intensive care-geneeskunde. Hij is medeoprichter van het Consortium Justifiable Digital Healthcare in UZ Gent, een vereniging die nadenkt over hoe we verantwoord digitale toepassingen als kunstmatige intelligentie kunnen toepassen in de gezondheidszorg.


Tijs Vandemeulebroucke

Tijs Vandemeulebroucke is theoloog en filosoof, met een specialisatie in de ethiek van technologische gezondheidsinnovatie. Hij voerde aan de KU Leuven onderzoek naar het gebruik van sociaal ondersteunende robots in de ouderenzorg, waarvoor hij de Doctoral Dissertation Award on Artificial Intelligence and Ethics mocht ontvangen. Sinds 2021 is hij verbonden aan het Bonn Sustainable AI Lab van de Universiteit van Bonn, waar hij onderzoek voert naar de ethiek van het gebruik van artificiële intelligentie in de gezondheidszorg met aandacht voor de impact op de globale natuurlijk omgeving.


Hoe lossen we het tekort aan donororganen op?

Patiënten die een transplantatie nodig hebben, komen op een wachtlijst. Er worden minder organen gedoneerd dan er nodig zijn om alle patiënten te transplanteren. In ons land staan al jaren ongeveer 1.500 patiënten op de wachtlijst voor een transplantatie. Ook al zijn we bij de besten van de Europese klas wat betreft orgaandonatie. Hoe kunnen we dat tekort aan donororganen dan oplossen? Willen we donatie nog meer aanmoedigen, bijvoorbeeld bij leven of met een financiële beloning? Is xenotransplantatie, het gebruik van organen van dieren, de oplossing? En hoe staat het met het onderzoek naar kunstorganen?

Kom luisteren en denk mee na over welke oplossingen voor het tekort aan donororganen jij aanvaardbaar vindt.

Luc Colenbie

Luc Colenbie is sinds 1993 transplantatiecoördinator in het UZ Gent. Hij zorgt ervoor dat een beschikbaar donororgaan op het juiste moment op de juiste plaats terecht komt en dat transplantaties vlot kunnen verlopen. Hij is expert bij de federale overheidsdienst volksgezondheid, lid van de Belgische transplantatievereniging en secretaris van de nationale transplantatieraad. Hij deelt zijn expertise over orgaandonatie en transplantatie regelmatig als spreker in binnen- en buitenland.


Kristof van Assche

Kristof van Assche is doctor in de filosofie (UGent) en in de rechten (VUB). Hij is als professor gezondheidsrecht en rechtsfilosofie verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Hij onderzoekt juridische vraagstukken bij interventies in de gezondheidzorg die voor controverse kunnen zorgen, zoals abortus, euthanasie en orgaandonatie. Wat orgaandonatie betreft, buigt hij zich onder andere over vragen in verband met levende donatie. Hij is lid van de ethische commissie van The Transplantation Society en van werkgroep orgaandonatie van de Wereldgezondheidsorganisatie.


Met moderator Ilse Boeren

Ilse Boeren

Ilse Boeren is journalist en bioloog. Als redacteur bij Eos Wetenschap schrijft ze over milieu, energie en natuurwetenschappen, met excursies langs onder andere archeologie, linguïstiek, biotechnologie en landbouw. Ze interesseert zich al heel lang voor de interactie tussen de mens en de/zijn natuur.


Locatie & uur

14:00 – 17:00 | Deuren openen om 13:30

Zebrastraat, Gent | Zaal Ned Kahn

Hoe geraak je ter plekke?

Tickets

€ 5,000 Standaardtarief
€ 10,00 Steunprijs (= ticketprijs + gift van €5)
€ 15,00 Steunprijs (= ticketprijs + gift van €10)
€ 1,000 Kansentarief UiTpas regio Gent (stuur een mailtje naar info@demaakbaremens.org met je UiTPASnummer)

Wil je graag het programma meevolgen, maar is dit financieel niet haalbaar voor jou? Stuur ons een mailtje: info@demaakbaremens.org.

Attesten

Studentenattesten kunnen afgeleverd worden op aanvraag.

Nodig je vrienden uit

Een organisatie van:

Je winkelmand is leeg.