Dag van De Maakbare Mens

Bekijk de afbeelding in detail

DNA beheerst het wetenschapsnieuws. Dankzij een nieuwe techniek kunnen we nu met eenvoudig knip- en plakwerk genen veranderen. Bij zwangere vrouwen wordt sinds een paar jaar standaard en met terugbetaling getest of hun kind het syndroom van Down heeft. Bedrijven verleiden ons met DNA-testen en de belofte je te vertellen hoeveel procent Viking-bloed er door je aderen stroomt. De Vlaamse overheid lanceert een DNA-databank zodat mensen onbekende familieleden kunnen opsporen.

Wat moeten we hier allemaal van denken? Winnen we hiermee de strijd tegen genetische ziekten? Of zullen we ons net meer zorgen maken over onze gezondheid? En zal de drang naar perfectie ons verlammen?

Kom op de Dag van De Maakbare Mens te weten hoe nieuwe genetische technologieën onze gezondheid en ons leven beïnvloeden. Experts geven je graag hun mening, wat is de jouwe?

Programma

 

14u Verwelkoming door Heidi Mertes, voorzitter van De Maakbare Mens, en gastheer Chokri Ben Chikha
14 u. 20 Crispr, nipt, pgd,… waar gaan naartoe? Hetty Helsmoortel legt het uit aan Wouter Deprez
15 u. 15 Hoe dominant zijn onze genen?
Een gesprek over de ingewikkelde relatie tussen genen en omgeving met Kristien Hens, Gert Matthijs en Leen De Vreese, onder leiding van Geerdt Magiels
16 u. 10 Pauze
16 u. 50 Waarom we onze genen moeten verbeteren. Katrien Devolder in gesprek met Julian Savulescu
17 u. 50 Afsluiter door Chokri Ben Chikha en Heidi Mertes

Crispr, nipt, pgd,… waar gaan we naartoe?
Hetty Helsmoortel legt het uit aan Wouter Deprez

14 u. 20

Wetenschapscommunicator, kankeronderzoekster en laureate van de Prijs De Maakbare Mens 2018 Hetty Helsmoortel zet de puntjes op de i en legt uit hoe ver we staan. Moeten we bang zijn van genetische tests, screenings, therapieën en wijzigingen? Nieuwsgierige leek Wouter Deprez overstelpt haar met al zijn vragen en bezorgdheden en leidt je mee in de wereld van ons DNA.

Hetty Helsmoortel

Wetenschapscommunicator, kankeronderzoekster en
laureate van de Prijs De Maakbare Mens 2018

Wouter Deprez

Komiek en cabaretier

Hoe dominant zijn onze genen?
Een gesprek over de ingewikkelde relatie tussen genen en omgeving. Met Gert Matthijs, Kristien Hens, Leen De Vreese en Geerdt Magiels

15 u. 15

We graven dieper en onderzoeken hoe belangrijk kennis over ons DNA is. Vertellen onze genen echt zo veel over onszelf en voorspellen ze onze toekomst? Onderschatten we het belang van omgeving en opvoeding? Geneticus Gert Matthijs, bio-ethica Kristien Hens en wetenschapsfilosofe Leen De Vreese gaan met elkaar in debat onder de deskundige begeleiding van wetenschapsauteur Geerdt Magiels.

Gert Matthijs

Geneticus

Kristien Hens

Bio-ethica

Leen De Vreese

Wetenschapsfilosofe

Geerdt Magiels

Moderator

Waarom we onze genen moeten verbeteren.
Katrien Devolder in gesprek met Julian Savulescu

16 u. 50

De gerenommeerde filosoof Julian Savulescu en bio-ethica Katrien Devolder zijn beiden actief aan de prestigieuze University of Oxford. Savulescu is bekend om zijn progressieve en controversiële idee dat wij het beste kind moeten selecteren uit de mogelijke kinderen die we kunnen hebben. Een standpunt met verregaande gevolgen, zoals de morele plicht om onze kinderen genetisch te verbeteren.

Dit gesprek is in het Engels

Julian Savulescu

Filosoof

Katrien Devolder

Bio-ethica

Presentator

Gastheer Chokri Ben Chikha gidst ons op eigenzinnige wijze door de dag. Hij is acteur, regisseur, theatermaker en bestuurslid bij De Maakbare Mens

Chokri Ben Chikha

Waar

De Centrale, Turbinezaal, Kraankindersstraat 2, 9000 Gent

 

Vlot naar De Centrale:

Koop tickets

In het ticket zitten twee gratis drankjes inbegrepen!

De Maakbare Mens vzw is een UiTPASpartner. UiTPAS Regio Gent is een spaar- en voordeelkaart voor allerlei vrijetijdsactiviteiten in Gent. Kom je naar een activiteit, neem dan je UiTPAS mee en spaar een punt! Ben je inwoner van Gent, Merelbeke of Destelbergen en heb je recht op verhoogde tegemoetkoming, leefloon of schuldbemiddeling, dan betaal je maar 3 euro op je ticket.

Toegankelijkheid

De Turbinezaal van De Centrale is rolstoeltoegankelijk. Heb je extra begeleiding of ondersteuning nodig? Stuur ons gerust een mailtje op info@demaakbaremens.org.

Nodig je vrienden uit

Laat weten of je komt op ons Facebook-evenement ‘Dag van de Maakbare Mens 2019’, en nodig je vrienden uit!

Organisatie

Een organisatie van De Maakbare Mens in samenwerking met

Inschrijven
Je winkelmand is leeg.