Elke keer we naar de huisarts, ziekenhuis of apotheek gaan, worden er gegevens over ons verzameld. In het kader van een geneesmiddelenvoorschrift, klinisch onderzoek of terugbetaling. Maar onze gegevens kunnen ook nuttig en zelfs onontbeerlijk zijn voor onderzoek en beleid. In hun tweede leven kunnen ze helpen om ieders gezondheid te verbeteren.
Het vergelijken en analyseren van gezondheidsgegevens is echter niet eenvoudig. Daarom wordt gezocht naar de meest geschikte manieren om gezondheidsgegevens verantwoord en veilig uit te wisselen en te hergebruiken.
Een zeer belangrijke stem binnen dit onderzoek naar het hergebruik van gezondheidsgegevens is de stem van de burgers.
Kom naar deze gespreksavond waarop jullie stem en jullie ideeën over het hergebruik van gezondheidsgegevens centraal staan.
Hoe werkt hergebruik van gezondheidsgegevens in de praktijk? En welke mogelijkheden houdt het in voor de toekomst? Drie experten geven een introductie vanuit hun eigen professionele ervaring, maar vooral in antwoord op jullie vragen.
Door:
🔹 Leestip: Het verhaal van Robert
Joni Van der Meulen studeerde bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent. Vervolgens verrichte ze onderzoek naar genetische defecten bij kinderleukemie tijdens haar doctoraat, waarbij ze een jaar werkzaam was in het MSKCC in NY. Na haar doctoraat koos ze voor een nieuwe uitdaging bij het Universitair Ziekenhuis Gent als laboverantwoordelijke voor het platform Moleculaire Diagnostiek. Als labosupervisor coördineert ze de NGS profileringen voor identificatie van genetische defecten voor diagnose, prognose en therapie respons predictie bij kankerpatiënten
🔹 Leestip: Gezonde data in tijden van de COVID-19 pandemie
Boudewijn Catry is een wetenschappelijk onderzoeker met een bijzondere interesse in antimicrobiële resistentie, zowel in de diergeneeskunde als in de humane geneeskunde. Tussen 2000 en 2007 combineerde hij een job als dierenarts met laboratoriumonderzoek aan de Universiteit Gent. Hierna ging hij aan de slag bij Sciensano waar hij sinds 2009 verantwoordelijk is voor de dienst Zorginfecties & antimicrobiële resistentie (www.nsih.be). Sinds 2018 is hij ook docent epidemiologie aan de Faculteit Geneeskunde in Brussel (ULB).
🔹 Leestip: Wat als je gezondheidsgegevens nooit van je zijde zouden wijken?
Nathalie Lambrechts volgde een opleiding biomedische wetenschappen en onderzocht verschillende jaren, zowel binnen de academische wereld als voor het Vlaamse Steunpunt Milieu en Gezondheid, de impact van milieu en chemische stoffen op de mens. Sinds enkele jaren doet ze bij VITO onderzoek naar geschikte manieren om mensen gepersonaliseerd advies te geven over een gezonde levensstijl. Het nuttig inzetten van diverse data voor onderzoek en maatschappelijke meerwaarde (zoals gezondheid en preventie) vormt dan ook een rode draad doorheen haar professioneel leven.
Alle groepen stellen hun voornaamste conclusies en bedenking aan elkaar voor, waarbij zowel de andere groepen als experten kort feedback kunnen geven.
Na afloop kan je nog napraten bij een drankje.
Neen. Iedereen mag deelnemen.
Ja. Na de introductie, waar alle onderwerpen voorgesteld worden, kan je zelf kiezen welk thema jou het meest interessant lijkt.
Elke groep gaat onderling in gesprek over één onderwerp en gaat op zoek naar mogelijke voordelen en risico’s van het hergebruik van gezondheidsgegevens, het eventueel belang van waarvoor, door wie en hoe gegevens worden gebruikt, de voorwaarden waaronder dit zou moeten gebeuren en de rol en het engagement dat we als burger eventueel willen opnemen. Elke groep wordt begeleid door een gesprekmoderator van Sciensano en de expert ter zake die, indien nodig, als kennisbron en fact checker aanwezig is.
De conclusies en aanbevelingen worden samengevat door de medewerkers van Sciensano en, na jullie goedkeuring, doorgegeven aan o.a. de Europese Commissie, zodat deze kunnen meegenomen worden in de verdere ontwikkeling van een gepast beleid.
Burgers kunnen zich nu al informeren en mee discussiëren over het hergebruik van gezondheidsgegevens via de online burgerconsultatie Gezonde Data.
Een organisatie van Sciensano en De Maakbare Mens