AFGELAST – Lezing ‘Beschikt de mens over een vrije wil?’

Afgelast door Corona.

Deze lezing wordt uitgesteld naar najaar 2020

 

Algemene info

Beschikt de mens over vrije wil, ja of nee? Eeuwenlang hebben filosofen gediscussieerd over het antwoord op deze vraag, maar met de recente opkomst van de neuro- en cognitiewetenschappen mengen ook breinwetenschappers zich steeds vaker in het debat.
Zij dringen immers  steeds dieper door in de werking van onze hersenen. Die werking wordt voor een belangrijk deel bepaald door genetische factoren en ervaringen opgedaan in onze vroege ontwikkeling. Vele van onze gedragingen gebeuren onbewust en automatisch. Deze deterministische opvatting leidt tot sprekende boektitels als ‘Wij zijn ons brein’ van Dick Swaab of ‘De vrije wil bestaat niet’ van Victor Lamme. Dergelijke opvatting heeft uiteraard nogal wat consequenties wat betreft onze persoonlijke verantwoordelijkheid. Er is dan ook een belangrijke tegenstroom. De neuropsycholoog Herman Kolk bijvoorbeeld reageerde met het boek ‘Vrije wil is geen illusie’. Beschik ik wel over een vrije wil? Wat bedoelen we daar dan precies mee? En wie of wat is die ‘ik’ dan?

Spreker

Prof. dr. Eric Kerckhofs, verantwoordelijk voor het onderzoek en onderwijs in de neurologische revalidatie en de revalidatiepsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel en co-directeur van het Centrum voor Neurowetenschappen VUB, loodst ons in begrijpbare taal doorheen deze polemische gedachtewereld.

Wanneer?

Donderdag 26 maart 2020 – 20:00 – 22:00 uur

Waar?

Kasteel van Schoten – Kasteeldreef 61, 2900 Schoten

Meer info

Reservaties: tel. 03 658 46 49 of info@hvv-schoten.be

Inschrijven

Toegang: 3 euro – 2 euro leden Humanistisch Verbond

Organisatie

Humanistisch Verbond Schoten i.s.m. De Maakbare Mens