Orgaandonatie toegelicht

Iedereen kan ziek worden door een orgaan dat niet goed meer werkt. Dan is een orgaantransplantatie soms de enige uitweg. Naar aanleiding van de Europese Dag van de Orgaandonatie gaat VRT journaliste Evelien Vanwalleghem in gesprek met LEIF-arts Dr. Müller en Geert Decock.

Geert Decock heeft jarenlang problemen gehad doordat zijn nieren maar voor 30% werkten. “Ik had daardoor allerlei klachten, ik zag altijd bleek, had voortdurend koud, moest medicatie nemen met een heleboel bijwerkingen en er was veel onzekerheid over mijn gezondheid.” Op 1 maart 2013 onderging hij, dankzij een donor, een transplantatie. ”Ik zie de dag van mijn transplantatie als een tweede verjaardag. De dag waarop mijn tweede leven begon.”

Wie in België woont, is automatisch een potentiële donor, tenzij je dit uitdrukkelijk weigert of je naaste familie zich hiertegen verzet. Om er zeker van te zijn dat je wil gerespecteerd wordt, kan je een wilsverklaring laten registreren. Na het dialooggesprek kan je terecht aan een infostand om te leren hoe je dit doet.

Sprekers

Dr. Müller is Leif-arts

Geert Decock onderging een transplantatie

Evelien Vanwalleghem is journalist

Waar en wanneer

Woensdag 12 oktober 2022 om 19u30

ARhus, De Munt 8, Roeselare (verdieping -1, Het Verzonken Kasteel)

Ofwel online: we bezorgen jou de deelnamelink via mail.

Inschrijven

Inschrijven kan via deze link

Organisatie

Een initiatief van Arhus, Huis van de Mens Roeselare, De Maakbare Mens en Leif

Je winkelmand is leeg.