Pascal Borry over de NIP-test

De NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) is een bloedtest die zwangere vrouwen kunnen laten uitvoeren, vooral om te bepalen wat het risico is op het syndroom van Down. De test wordt sinds 2017 zo goed als helemaal terugbetaald door de mutualiteit, en is onderdeel geworden van de gewone, gevolgde medische procedure bij een zwangerschap.

Nieuwe technologische evoluties zoals de NIPT bieden kansen en mogelijkheden, maar stellen mens en maatschappij ook voor nieuwe moeilijke (ethische) vragen.

  • Waar het krijgen van een gezond kind vroeger een kwestie was van het lot, wordt het nu een kwestie van verantwoordelijkheid. Dit plaatst zowel (toekomstige) ouders als hulpverleners voor grote uitdagingen.
  • Het verandert ook geleidelijk aan de maatschappelijke kijk op wat (niet) ‘hoort’ of (niet) ‘passend’ is. Kan de bedoeling van een prenatale test naar afwijkingen anders zijn dan die afwijkingen te lijf te gaan? Of is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor het leven met de afwijkingen? Wat is het perfecte kind? In welke maatschappij willen we leven? In welke mate kunnen we leven met beperkingen? Is er sprake van vrijheid voor de zwangere vrouw, voor het koppel? Is er sprake van sociale en maatschappelijke druk?

Professor Pascal Borry – Hoofddocent Bio-Ethiek aan de KU Leuven – biedt inzichten in de (on)mogelijkheden van de NIPT, en ontrafelt maatschappelijk-ethische vragen waarmee we als mens en samenleving worden geconfronteerd.

Waar?

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen

Wandelweg 11

8500 Kortrijk

United Perfection

Deze infoavond is een initiatief van ‘United Perfection‘ in kader van ‘Bloedtest‘.

  • ‘United Perfection’ stimuleert een genuanceerd maatschappelijk debat over de ethische, morele en emotionele dilemma’s waarmee we als samenleving geconfronteerd worden bij het doorvoeren van medische technologische evoluties zoals de NIPT.
  • ‘United Perfection’ is een initiatief van Vormingplus MZWKonekt vzwHet Paktvzw Wit.h en de Hogeschool Vives, en kadert binnen Bloedtest.
  • Bloedtest is een artistiek project van vzw Wit.h en Museum Dr. Guislain, en resulteert in de tentoonstelling ‘Walking Opera‘ in Museum Dr. Guislain tijdens de zomer van 2019.

Praktische info

Deze infoavond is gratis.
Inschrijven is echter aangewezen via deze link.

Partners

WIT.H
Vives – Expertisecentrum Sociale Innovatie
KONEKT VZW
Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen

Over de begeleiding

Pascal Borry is hoofddocent bij het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht (Universiteit van Leuven) en uitgenodigd wetenschapper bij het Center for Genomics and Policy aan de McGill University. Zijn voornaamste onderzoeksactiviteiten concentreren zich op de ethische, juridische en sociale implicaties van innovatieve technologieën. Hij werkt voornamelijk aan de ethische aspecten van de menselijke genetica, orgaandonatie en antidoping. Hij publiceerde meer dan 150 publicaties in internationale peer-reviewed tijdschriften. Hij publiceerde het boek “The Human Recipe, begrip van uw genen in de huidige maatschappij”.

Inschrijven
Je winkelmand is leeg.