Terug naar overzicht

Beschuldigd van gifmoord

Euthanasie voor Assisen, een persoonlijk verhaal van Lieve Thienpont.

Door Daniëlla Verbruggen

Titel: Beschuldigd van gifmoord. Euthanasie voor Assisen, een persoonlijk verhaal van Lieve Thienpont.
Auteur: Lieve Thienpont
Boekinfo: http://www.houtekiet.be
Verschijningsdatum: eind 2020
ISBN: 9789089248893
Recensent: Daniëlla Verbruggen
Beoordeling: recensie 4 sterren

Lieve Thienpont is de psychiater die terecht stond op beschuldiging van gifmoord op Tine Nijs, een psychiatrie-patiënte. Zij werd geconsulteerd en gaf een ‘positief’ advies in de zin dat zij meende dat de voorwaarden van de wet die euthanasie toelaat, vervuld waren.
Tine Nijs vroeg en bekwam euthanasie in 2010 en 9 jaar later worden de artsen die hierbij betrokken waren, vervolgd voor moord.
Na een proces dat veel aandacht kreeg vanuit verschillende hoeken, werden de artsen, waaronder dr. Thienpont, uiteindelijk over de hele lijn vrijgesproken.
De familie van Tine trachtte nog het tussengekomen arrest te laten vernietigen door het Hof van Cassatie maar vingen, alleszins voor dr. Thienpont, bot zodat zij in september 2020 een definitief punt kan zetten achter dit hoofdstuk.

In Beschuldigd van gifmoord verwerkt Lieve Thienpont het doorgemaakte proces waarbij zij duidelijk stelt dat hier geen winnaars noch verliezers waren.
In een eerste deel beschrijft zij hoe zij het assisenproces beleefde. Zij spreekt haar waardering uit voor haar advocaten die haar met raad en daad bijstonden en haar, samen met haar familie, vrienden en sympathisanten door dit proces loosden. Uitspraken waarbij werd gesteld dat zij de goeroe van een clubken was dat uit winstbejag de mensen de dood injaagt, wisten zij in de juiste context en verteerbaarder te maken.

In het tweede deel van het boek ‘Hoe verder met levenseindevragen’, wordt ingegaan over hoe levenseindevragen in de geestelijke gezondheidszorg moeten en kunnen worden behandeld.
Dit wordt telkens toegelicht met uittreksels uit brieven van patiënten waardoor alles aanschouwelijker wordt.
Dr. Thienpont licht de werking van VZW Vonkel toe waar men, samen met patiënten uit de geestelijke gezondheidszorg, de mogelijkheden tot euthanasie nakijkt maar allereerst op zoek gaat naar mogelijke alternatieven.
Een pleidooi wordt gehouden voor een aanpassing van de euthanasiewet zodat enerzijds dergelijke onzinnige processen niet meer mogelijk zijn maar vooral zodat de patiënt die moegestreden is, weet waar naartoe.

In het derde en laatste deel van het boek worden de personen die samen met Dr. Thienpont het assisenproces hebben uitgezeten, bedankt.

Beschuldigd van gifmoord is een boek dat vlot leest en zeker een aanrader is voor iedereen die overtuigd is dat mensen in de geestelijke gezondheidszorg eveneens/ook recht hebben op euthanasie en dit zonder hun ondraaglijk lijden nog te verhogen.

Gepubliceerd op 10-06-2021

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.