Terug naar overzicht

Billie en zijn genen

Door Daan, Willemien, Martijn en Geert Froyen

Titel: Billie en zijn genen
Auteur: Stefan Boonen & illustrator Melvin
Boekinfo: www.pelckmansuitgevers.be
Verschijningsdatum: april 2021
ISBN: 978 94 6383 269 4
Recensent: Daan (14j), Willemien (12j), Martijn (9j) en Geert (54j) Froyen
Beoordeling:recensie_3-en-half-sterren

Boeken lezen tijdens de vakantieperiode, het lijkt er op dat onze kroost hier geen genen voor gekregen heeft. Jammer!

Na veel aandringen hebben ze toch één voor één het boek Billie en zijn genen vastgenomen en (snel) doorgenomen. Heel veel bruikbare commentaar kwam er achteraf niet. Onze Martijn vond de prentjes leuk en grappig getekend. Hij kon ook de weetjes appreciëren. Hij vond het boek ook wel (een beetje) grappig. Toen ik hem na het lezen vroeg wat genen nu eigenlijk zijn, kwam er een behoorlijk verwarrende uitleg en zei hij: ‘Papa, het was toch wel een moeilijk boek hoor. Ik snap het allemaal toch niet zo goed.’

Onze dochter is net terug van haar kamp met de jeugdbeweging en lijkt nu vooral bezig met recupereren en rondhangen. Na wat aandringen nam ze het boek ter hand en zei ze dat de prentjes wel grappig zijn en dat het leuk is dat er niet te veel tekst staat op elke pagina (!). Ook zij vond precies vooral de weetjes interessant en leuk om lezen. Ze vond zeker wel de kleuren van het boek verrassend en verfrissend.

Onze oudste vond dat het boek mooi was vormgegeven. Hij had wel moeite met de verschillende aanpakken in het boek. Voor hem vormde het geen mooi geheel
Hij vond het een leerrijk boek en herkende heel wat uit zijn lessen natuurwetenschappen. Maar hij vond het veel kennis en weinig avontuur. ‘Papa, het is een heel mooi boek’: zei hij uiteindelijk. Maar ik twijfel een beetje of dit nu het echte antwoord was of eerder het antwoord waarvan hij dacht dat ik dit wilde horen.

Als de kinderen niet echt heel enthousiast meewerken, ik heb toch de indruk dat deze generatie minder geboeid lijkt door boeken dan wij vroeger, dan leest de vader het boek nog eens door voor een tweede maal.

Mij vallen zeker de frisse en wat gedurfde kleuren van dit boekje op. Als je de tekeningen extra aandacht geeft, zijn ze echt mooi en zie je veel leuke details. Leerrijk is het boek zeker, ook voor mij. Zo wist ik niet dat onze genen ook gaan bepalen of we koriander nu lekker vinden of net niet.
Het onderwerp is niet evident. De schrijver en de illustrator hebben meer dan verdienstelijk getracht om deze materie toegankelijk te maken voor een jonger publiek. Waarom het niet echt aansloeg bij mijn kroost, ik vermoed dat de vakantieperiode er iets mee te maken heeft.

Er zijn dus veel leuke weetjes zoals bijvoorbeeld dat een goudvis over meer chromosomen beschikt dan wij mensen. Maar ook dat genen gaan bepalen of we hoogtevrees zullen hebben of niet. De vergelijking van de genen met de ingrediënten voor het maken van een appeltaart vond ik goed gevonden. Zo geeft dit boekje wel meer verrassende perspectieven op dit onderwerp. Ook goed vond ik dat er geregeld herhaald werd, didactisch zeker heel verantwoord dus.

Op zich kan een boekje over genen behoorlijk droog zijn, maar de makers van dit boek hebben er zeker voldoende humor ingestoken. Deze humor zat in de taal maar zeker ook in de tekeningen.

Onze oudste geeft heel graag sterren aan boeken, recepten of vakantieactiviteiten. Billie en zijn genen zijn voor hem 3,8 sterren op vijf waard. Geen slechte score dus.

Gepubliceerd op 02-09-2021

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.