Terug naar overzicht

Zijn mannen weldra overbodig?

Koppels met vruchtbaarheidsproblemen, lesbische koppels, homokoppels en alleenstaande vrouwen doen beroep op reproductieve geneeskunde voor het vervullen van hun kinderwens. In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van donorzaad of donoreicellen. Dat is niet evident want er zijn weinig sperma- en eiceldonoren in ons land, de vraag is groter dan het aanbod. Bovendien zorgt de vraag of donoren anoniem moeten zijn of niet voor discussie.

Stel dat we voor zaad- of eicellen niet meer afhankelijk zouden zijn van donoren, maar dat we ze zouden kunnen creëren in het labo? Dat zou een aantal problemen oplossen. De mogelijkheid om zaad- en eicellen te maken uit gewone lichaamscellen, bijvoorbeeld een huidcel, wordt momenteel naarstig onderzocht. Ook in ons land. Een koppel met vruchtbaarheidsproblemen laat dan de zaad- of eicellen die ze nodig hebben maken uit hun eigen lichaamscellen. Geen donor meer nodig, en het kind dat er uit voortkomt is genetisch het hunne. Stel dat we uit een vrouwelijke huidcel niet alleen een eicel, maar ook een zaadcel kunnen maken. Dan kan bij een lesbisch koppel een van beide partners de nodige zaadcellen laten maken. Een lesbisch koppel kan dan een kind verwekken dat genetisch verwant is aan hen allebei. Een homokoppel kan de nodige eicel laten maken en ook zij kunnen een kind krijgen dat genetisch aan hen beide verwant is, met de hulp van een draagmoeder weliswaar.

De onderzoekers maken zich sterk dat als er geen onverwachte tegenslagen opduiken de creatie van zaad- en eicellen binnen een tiental jaren mogelijk en bruikbaar moet zijn.

Björn Heindryckx is verbonden aan de Afdeling Reproductieve Geneeskunde van het UZ Gent. Zijn onderzoek focust op het gebruik van stamcellen in de reproductieve geneeskunde, onder andere de creatie van zaad- en eicellen uit gewone lichaamscellen. Marijke Merckx is psycholoog en gezondheidsbegeleider met bijzondere aandacht voor personen met fertiliteitsproblemen. Ze is voorzitter van De Verdwaalde Ooievaar. Heidi Mertes is verbonden aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van Universiteit Gent, ze is lid van Bio-ethics Institute Ghent en bestuurder van De Maakbare Mens. Lauwke Vandendriessche, journalist bij De Afspraak op Canvas, modereert het gesprek.

Sprekers

BjornHeindrickx_dekennisvannu.nl Björn Heindryckx MarijkeMerckx_praktijkwebsite Marijke Merckx

 

heidimertes_Ugent Heidi Mertes lauwke_vandendriessche Lauwke Vandendriessche

Beluister het gesprek

Het gesprek ‘Zijn mannen weldra overbodig?’ vond plaats op zaterdag 12 maart 2016 tijdens de Dag van de Maakbare Mens. Je kunt de opname hier beluisteren.

Download

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.