De Roze Prikballon

Door Laura De Backer

Titel: De Roze Prikballon
Auteur: Ann De Rocker
Boekinfo: Het taboe rond IVF doorprikt – De Roze Prikballon
Verschijningsdatum: februari 2021
ISBN: 9789082938944
Recensent: Laura De Backer
Beoordeling:recensie 3 sterren

6 januari 2013, een maand nadat Ann haar grote liefde Jan ontmoet, start een verhaal vol ups en downs, hoop, maar vooral ook veel liefde. Aan de hand van dagboekfragmenten vertelt auteur Ann De Rocker hoe zij samen met haar man Jan van arts naar arts en van ziekenhuis naar ziekenhuis trekt om hun ultieme droom, namelijk een eigen gezinnetje, in vervulling te zien gaan. Dat het verwezenlijken van die droom niet van een leien dakje gaat is al vanaf de eerste pagina duidelijk.

Al van kinds af aan is Ann kind aan huis in het ziekenhuis. Buisjes in de oren, reuma, scoliose, het zijn maar enkele van de problemen waarmee ze te kampen heeft. Maar ondanks de vele tegenslagen en het lichte trauma die ze aan de vele ziekenhuisbezoeken heeft overgehouden, laat ze de moed niet zakken. ‘If you can dream it, you can do it’.

En zo geschiedde het dat ze een jaar nadat ze Jan leert kennen tijdens een feestje van een vriendin aan hem durft te vragen wat hij ervan zou denken als ze zou stoppen met de pil. Dolgelukkig starten ze aan het avontuur. De menstruatiecyclus bijhouden, ovulatietesten uitvoeren, het zijn enkele van de methoden die ze proberen. Maar als het koppel acht maanden later nog steeds niet in verwachting blijkt, besluiten ze hulp in te schakelen van Anns gynaecoloog. Al snel wordt duidelijk dat het koppel wel zwanger zal kunnen worden, maar dat zij een beetje hulp nodig hebben. ‘IVF it is’.

Wat volgt is een zwaar parcours met veel ups, maar ook ontelbare downs. Zij en haar man doen er alles aan positief te blijven. In het boek wordt die positieve noot vooral gecreëerd door de vele ‘motivational quotes’en foto’s van onvergetelijke momenten. Ook de titel van het boek, De Roze Prikballon, is een stijlvol eufemisme voor de vele injecties die worden toegediend tijdens een IVF-behandeling. Door haar vlotte en toegankelijke schrijfstijl slaagt Ann er zeer goed in een moeilijk thema bespreekbaar te maken. Je leeft oprecht mee met het koppel en hoopt samen met hen op een goede afloop.

Wat De Roze Prikballon zo uitzonderlijk maakt, is dat je als lezer een unieke inkijk krijgt in de verschillende fasen van een IVF-behandeling, maar ook de emoties die elke stap in het proces teweeg brengt. Het emotionele karakter maakt dat het boek vrij zwaar is om te lezen, zeker omdat er meer gefocust wordt op de downs en minder op de ups. Als lezer mag je dus niet verwachten dat je het 96 pagina’s tellende boek snel zal uitlezen aangezien het verhaal aan je blijft plakken.

Het boek is zeker een aanrader voor patiënten die in een IVF-traject zitten omdat zij zich kunnen identificeren met het verhaal van Ann en er hoop uit kunnen putten. Aan ouders die een kind op de wereld gezet hebben met behulp van IVF zou ik dit boek eveneens aanraden omdat zij zich zullen herkennen in Anns lijdensweg.

Dit verhaal lijkt mij echter minder geschikt voor koppels die op het punt staan een eerste IVF-poging te starten aangezien het heftige parcours dat Ann meemaakte hen zou kunnen afschrikken.

Samenvattend geef ik het boek graag drie sterren daar het vlot geschreven is, maar het door de focus op de slechte ervaringen niet voor iedereen geschikt is.

Gepubliceerd op 15-11-2022

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.