Door Gilberte Vandrise
Titel: Een kind, waarom lukt het niet bij ons? Antwoorden op al je vragen rond vruchtbaarheidsproblemen en fertiliteitsbehandelingen
Auteur: Dr. Guy Verhulst, Liesbet De Vuyst
Boekinfo: www.borgerhoff-lamberigts.be
Verschijningsdatum: januari 2021
ISBN: 9789463933193
Recensent: Gilberte Vandrise
Beoordeling:
Heel wat echtparen moeten na herhaalde pogingen en mislukkingen vaak medische hulp inroepen om hun kinderwens werkelijkheid te laten worden. Zij komen terecht bij deskundigen als Dr. Guy Verhulst. Hij is diensthoofd gynaecologie-verloskunde in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst-Wetteren-Geraardsbergen en fertiliteitsarts verbonden aan het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel. Zijn boek Een kind, waarom lukt het niet bij ons? is dan ook een systematische ontleding van de vruchtbaarheidsproblematiek.
De auteur richt zich niet enkel tot wensouders maar tot iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp.
Zijn werk is heel logisch opgebouwd. Na de beschrijving van de voortplantingsorganen en van het verloop van een normale bevruchting, behandelt hij de verschillende problemen die bij vrouwen en bij mannen kunnen voorkomen. Hij werkt dit zeer volledig uit en betrekt er alle mogelijke aspecten bij. Aangeboren en verworven aandoeningen, levensstijl, milieu en hormoonverstoorders in de omgeving krijgen allemaal hun plaats in het boek.
Guy Verhulst brengt alle mogelijke onderzoeken in kaart en bespreekt heel wat vruchtbaarheidsbehandelingen. Daarnaast verwerkt hij ook donatie van geslachtscellen of embryo’s, draagmoederschap en adoptie in zijn boek. Het is duidelijk dat sinds de geboorte van de eerste proefbuisbaby het wetenschappelijk onderzoek naar fertiliteit in een stroomversnelling is geraakt en hoewel de resultaten momenteel al fenomenaal zijn, is dit vakgebied nog altijd in volle ontwikkeling.
Het boek is heel helder en leesbaar, ook voor niet-medisch geschoolden. Guy Verhulst heeft werkelijk oog voor alle facetten van de problematiek en staaft die met diepmenselijke, treffende voorbeelden. Op een van de eerste bladzijden zegt hij dat artsen die mensen met fertiliteitsproblemen begeleiden medisch-technisch goed moeten zijn maar ook in staat moeten zijn om empathisch en diplomatisch op te treden vanuit een psychologisch inzicht. Vanuit die optiek is dit boek ook geschreven. Niet alleen de wetenschapper, maar ook de mens die erachter schuilgaat neemt het woord en hij doet dat met al de nodige capaciteiten.
Guy Verhulst eindigt zijn boek met een knipoog naar de kant-en-klare fertiliteitspakketten in 2050. Hilarisch maar toch wat beangstigend gezien de snelle evolutie binnen dit vakgebied.