Terug naar overzicht

Ei, foetus, baby. Een nieuwe geschiedenis van de zwangerschap

Door Idelies Philips

Titel: Ei, foetus, baby. Een nieuwe geschiedenis van de zwangerschap
Auteur: Trudy Dehue
Boekinfo: www.atlascontact.nl
Verschijningsdatum: april 2023
ISBN: 9789045039787
Recensent: Idelies Philips
Beoordeling:recensie 4 sterren

Ei, Foetus, Baby is geen boek voor gevoelige zieltjes. Dat gezegd zijnde, is het een enorm waardevol boek dat je zeker gelezen moet hebben! Het toont hoe kennis over zwangerschap niet zo neutraal en vanzelfsprekend is als we misschien wel denken. Bovenal laat het ook zien hoe onzichtbaar de vrouw was in haar eigen geschiedenis. Trudy Dehue daagt je uit om kritisch te kijken naar wetenschap in het algemeen en naar hoe verbeelding van zaken altijd subjectief is. Feiten en wetenschap zijn eigenlijk eindproducten van menselijke handelingen, gebaseerd op tradities, levend binnen een bepaalde periode in de geschiedenis en dus per definitie niet objectief. Classificaties zoals wat is een baby, wat is een embryo, hoe zit het met zwangerschapsafbreking en abortus worden ook allemaal bepaald door de tijdsgeest en zijn daarmee niet zo neutraal als we misschien in eerste instantie wel denken. Zoals ze het zelf omschrijft (p. 12): ‘’Classificaties hebben consequenties … en ze liggen aan alle feitenvorming ten grondslag. Doen we alsof kennis de realiteit gewoon weerspiegelt, dan oefenen de ingrediënten van de feiten ongezien hun invloed uit.”
Dit is een belangrijk besef en iets wat doorheen het hele boek wordt meegenomen.

De geschiedenis van zwangerschap is er een die heel lang door mannen bepaald is geweest. De kerk heeft hier een grote rol in gespeeld. De enorme impact die de kerk heeft gehad en alle wreedheden die daarmee gepaard gaan, nemen een groot deel van dit boek in dit beslag. Tijdens het lezen heb ik meermaals ‘dat meen je toch niet?’en andere verontwaardigde kreten geslaakt. Waarover precies allemaal laat ik je zelf ontdekken in het boek. Het is verontrustend hoe weinig zeggenschap de vrouw had over haar eigen lichaam en hoezeer zij in functie stond van, hoewel een kindje dragen per definitie iets is wat niet kan bestaan zonder de vrouw in kwestie. Ik vond die machteloosheid van de vrouw, net als Trudy Dehue zelf, enorm schokkend. Dit is ook een “nieuwe” geschiedenis van de zwangerschap, wat daarmee laat zien hoe de vrouw dus eeuwenlang geen hoofdrol (en zelfs geen bijrol) had in haar eigen verhaal.

Trudy Dehue vertelt alles met een dosis sarcasme en droge humor, waaruit ook haar eigen frustratie en onbegrip blijkt. De droge stijl kon mij persoonlijk wel smaken maar ik kan me wel voorstellen dat dit niet voor iedereen geldt. Het is onmogelijk onberoerd te blijven door dit boek. Dit verandert je kijk op abortus en zwangerschap voorgoed. Ik zou het zeker als een must-read omschrijven! Maar vrolijk word je er helaas niet van, dus wie op zoek is naar lichte lectuur over zwangerschap is hier niet aan het goeie adres.

Gepubliceerd op 08-02-2024

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.