9 oktober 2021 is de Europese dag voor orgaandonatie en -transplantatie
– De Maakbare Mens
Met orgaantransplantatie worden in België jaarlijks meer dan duizend mensenlevens gered. Mensen wiens hart of lever het bijvoorbeeld laat afweten, kunnen dankzij deze geneeskundige ingreep hun leven verder zetten.
De meeste organen komen van mensen die net zijn overleden maar die nog over goede, gezonde organen beschikken. Wanneer bij jouw overlijden je organen geschikt zijn om te transplanteren, zal men nakijken of je hebt geregistreerd of ze al of niet mogen worden gebruikt. Heb je niets geregistreerd, dan zal men aan je familie vragen of ze weten wat je wens was.
In 2020 was er bij 14,1% van de donoren die aan een transplantatiecentrum werden gemeld een weigering door de naasten of door een verzetsregistratie. De weigering door de naasten is vaak omdat ze weten dat de overledene het niet wilt, maar ook omdat ze niet weten wat de wens is. Het is een lastige vraag op een emotioneel zwaar moment, weigeren lijkt dan soms de veiligste keuze. Het komt voor dat ze achteraf spijt hebben van die keuze, wanneer er terug ruimte is voor het lijden en verdriet van anderen.
14,1 % lijkt weinig, maar schijn bedriegt. Met op elk moment ongeveer 1 457 landgenoten op de wachtlijst voor een nieuw orgaan telt werkelijk elke donor. Elke donor redt één of meer levens.
De transplantaties zijn meestal niet risicovol, ze redden levens en na een revalidatieperiode heeft de patiënt een betere levenskwaliteit.
Mensen die een orgaan kregen spreken van:
“ Een nieuw leven. De dag van mijn transplantatie is mijn tweede verjaardag.” – Geert
Helaas heeft niet iedereen het geluk tijdig een geschikt orgaan te vinden.
Daarom vragen we op deze Europese donordag:denk na over orgaandonatie. Maak je wil kenbaar, praat erover met je familie of registreer je online, bij de huisarts of via de gemeente, en red zo mensenlevens.
Eén orgaandonor kan tot 8 levens redden. Als dat niet de moeite waard is.