Gezond en wel met dank aan de wetenschap

Door Heike Loose

Titel: Gezond en wel met dank aan de wetenschap
Auteur: UZ Gent en Universiteit Gent
Boekinfo: www.borgerhoff-lamberigts.be
Verschijningsdatum: april 2021
ISBN: 9789463932974
Recensent: Heike Loose
Beoordeling:recensie 4 sterren

Iedereen wil graag gezond zijn en lang leven, maar hoe doe je dat precies? Op wat kan je al dan niet invloed hebben? Het Universitair Ziekenhuis Gent en de Universiteit Gent bundelden hun krachten in deze ‘gezondheidsgids’. In 13 uiteenlopende hoofdstukken (Voeding, Fysieke activiteit en sport, Slaap, Persoonlijke hygiëne, Alcohol tabak & drugs, Seksualiteit, Hersenen, Mentale en sociale gezondheid, Immuunsysteem, Vaccinatie, Genetica, Leefomgeving en Screening & digitalisering) zetten meer dan 60 experts tips en uitleg op een rijtje.
Het boekt telt maar liefst 350 pagina’s en geeft uitgebreid duiding per onderwerp. Op het einde van elk hoofdstuk worden enkele mythes weerlegd. Bijvoorbeeld: ‘Het vaccin tegen mazelen kan autisme veroorzaken’ (Klopt niet, er is geen oorzakelijk verband gevonden.)

Gezond en wel met dank aan de wetenschap is een gezondheidsbijbel die wetenschappelijk onderlegd is. Wist je bijvoorbeeld dat je best in de eerste 30 à 40 jaar van je leven investeert in gezonde gewoontes? Nadien is het veel moeilijker om dit aan te passen. Door gezond te leven, kan je je levensverwachting met 10 jaar verlengen. Het is dus zeker de moeite waard om hier in te investeren.

Dit boek is een goede introductie tot alle aspecten waar je zelf verandering teweeg kan brengen. Uiteraard kan je aan elk hoofdstuk meerdere boeken wijden. Hierdoor worden er soms veel onderwerpen aangesneden, maar kunnen de auteurs er niet dieper op ingaan. Voor mij stoorde dit niet, want het is juist interessant om ‘the bigger picture’ te ontdekken.

Na elk hoofdstuk volgt een kleine samenvatting (Topadvies), sites waar je terecht kan om meer te weten te komen over dit onderwerp en de gebruikte bronnen. De medisch geschoolde experts die meewerkten staan telkens vermeld bij aanvang van het hoofdstuk.

Een aanrader voor wie interesse heeft in zijn gezondheid in alle aspecten. Gezond en wel met dank aan de wetenschap is ideaal om van bij te leren en vaak terug naartoe te grijpen.

Gepubliceerd op 11-10-2022

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.