Hetty Helsmoortel wint de Prijs De Maakbare Mens

Op zondag 22 april mocht wetenschapscommunicator en kankeronderzoekster Hetty Helsmoortel de Prijs De Maakbare Mens in ontvangst nemen. Zij werd door De Maakbare Mens gelauwerd voor haar groot engagement om wetenschap helder en boeiend aan iedereen uit te leggen, met aandacht voor de maatschappelijke uitdagingen.

De Prijs De Maakbare Mens gaat tweejaarlijks naar een of meerdere personen of organisaties die bijdragen tot een beter begrip van medische ontwikkelingen en de maatschappelijke vragen en uitdagingen erbij. Kandidaat-winnaars werden voorgedragen door vrijwilligers en sympathisanten van De Maakbare Mens vzw, waarna de jury besliste om Hetty Helsmoortel als laureaat uit te roepen.

Hetty Helsmoortel

Hetty Helsmoortel is moleculair bioloog en als kankeronderzoekster verbonden aan de Universiteit Gent. Zij zet zich in om wetenschap toegankelijk te maken voor een breed publiek. Ze is actief aanwezig in de media om genetica, kanker, embryo’s en alles wat met biotechnologie en geneeskunde te maken heeft toe te lichten. Ze geeft duiding in het Canvas-programma De Afspraak en het VRT-journaal. Ze werkt mee aan Lieve Scheire’s podcast ‘Nerdland’. Ze schrijft regelmatig columns, zoals voor EOS. Ze geeft voorstellingen in alle uithoeken van Vlaanderen over de nieuwste genetische inzichten, zoals Crispr-cas9. In mei organiseert ze het eerste openlucht wetenschapsfestival van Vlaanderen: ‘Sound of Science’.

Voorzitter Heidi Mertes van De Maakbare Mens vzw: “Hetty Helsmoortel slaagt er niet alleen in om moeilijke wetenschappelijke ontdekkingen en innovaties op een verstaanbare en vaak ludieke manier tot bij het grote publiek te brengen, ze heeft daarbij ook aandacht voor de maatschappelijke vragen en bezorgdheden die ermee gepaard gaan. Door mensen aan te sporen na te denken over de implicaties van innovaties in de medische wereld, maken ze beter geïnformeerde keuzes over hun eigen leven en zijn ze beter uitgerust om te participeren in het maatschappelijk debat.

Door Hetty in de bloemetjes te zetten, hopen we ook andere jonge (en minder jonge) onderzoekers te kunnen aansporen om kritische vragen niet te schuwen, maar net aan te grijpen om in debat te gaan over de moeilijke dilemma’s waarmee de medische wetenschap ons confronteert.”

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking ging door op zondag 22 april om 10 u. 30 in de Zuilenzaal van het Geuzenhuis, Kantienberg 9, Gent. Hetty Helsmoortel mocht een lenticulaire print van Olivier Goethals in ontvangst nemen.

Hetty Helsmoortel is de vierde in de rij die de Prijs De Maakbare Mens wint. In 2012 werd de Prijs De Maakbare Mens voor het eerst uitgereikt, toen viel de eer Patrick Allegaert en Annemie Cailliau, oprichters en bezielers van het Gentse museum dr. Guislain, te beurt. In 2014 mocht Stephanie Keustermans de prijs wegkapen, een jonge vrouw die zich na een tweevoudige longtransplantatie actief inzet voor een beter begrip van orgaandonatie. En in 2016 ging de prijs naar Petra De Sutter, voor haar grensverleggende werk als wetenschapper, dokter en opiniemaker.

Met de Prijs De Maakbare Mens wil De Maakbare Mens niet alleen iemand in de bloemetjes zetten die zich verdienstelijk maakt rond de maakbaarheid van de mens. Met de prijs wil De Maakbare Mens ook telkens een thema onder de publieke aandacht brengen dat een raakvlak behelst met de maakbaarheid van de mens. Dit jaar is dat met Hetty Helsmoortel de genetica. Bij elke editie krijgt een talentvol Vlaams kunstenaar bovendien de kans om de prijs te creëren, zoals dit jaar Olivier Goethals. De prijsuitreiking wordt opgeluisterd door Claristique, een klarinetensemble van de Muziekacademie van Tielt. Op die manier wil De Maakbare Mens ook de brug slaan tussen wetenschap en cultuur en jonge kunstenaars een platform geven.

Bekijk hier de foto’s van de prijsuitreiking, samen met de uitreiking van de Prijs Lucien De Coninck door het Fonds Lucien De Coninck.

Lees hier het laudatio van Jo Vandesompele.

Lees hier de toespraak van Jacinta De Roeck

Gepubliceerd op 03-04-2018

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.