Terug naar overzicht

Kinderen krijgen is optioneel

Titel: Kinderen krijgen is optioneel
Auteur: Marloes De Vries
Boekinfo: www.blossombooks.nl
Verschijningsdatum: november 2023
ISBN: 9789463493734
Recensent: Heike Loose
Beoordeling:recensie 4 sterren

De Nederlandse Marloes De Vries is bij velen gekend als illustratrice, onder andere bij Flair. Ze schreef ook knappe artikels voor Flow Magazine en Charlie. Maar daarnaast is ze ook een fervent liefhebber van het Engelse platteland en had ze al enkele jaren moeite met haar kinderwens.

In haar eigen stijl, illustraties én woorden, heeft ze nu dit mooie boek Kinderen krijgen is optioneel op de markt gebracht. Het boek kaart het thema op een respectvolle manier aan en laat meerdere vrouwen aan het woord. Ze focust op de maatschappelijke kant van het verhaal, de wetenschappelijke kant komt aan bod. Haar verhaal is een soort van hart onder de riem voor vrouwen die geen kinderwens hebben en zich daar nog niet volledig mee verzoend hebben. Met onderbouwde feiten en herkenbare verhalen toont ze aan dat dit helemaal niet abnormaal is én van alle tijd is.

Elk hoofdstuk start met een sterke quote, bijvoorbeeld “Ik denk niet dat ik geboren ben met een kinderwens. Ik denk dat ik ben opgegroeid in een maatschappij die me heeft wijsgemaakt dat dat mijn taak was.” – Shani Silver, schrijfster. De vele quotes en anekdotes zijn de rode draad in het boek, dit verhoogt de erkenning voor vrouwen zonder kinderwens. Het boek is ook doorspekt met doordachte illustraties die naadloos aansluiten bij het hoofdstuk.

Het eerste deel ‘Ontdekken dat er iets te kiezen valt gaat in op de redenen om kinderloos te zijn, de geschiedenis van dit onderwerp, de mythe van de biologische klok en hoe onze opvoeding onbewust inspeelt op het feit dat vrouwen moeder moeten worden.

Dan schakelt Marloes over naar ‘Omgaan met je omgeving, wat uiteraard een grote invloed heeft op mensen met een kinderwens. Ze gaat in op hoe je jouw voorkeur het beste kan meedelen en hoe je de vriendschappen met ouders goed kan onderhouden. In het midden van het hoofdstuk kan je ook een ludieke bingo terugvinden, met ‘bullshit die kindvrije vrouwen naar hun hoofd geslingerd krijgen’. Enkele pareltjes: Je verandert nog van gedachten; Kinderen zijn onze toekomst; Kinderen krijgen geeft het leven nut; Heb je er goed over nagedacht? Je wordt later vast heel eenzaam.

Het laatste deel ‘Je leven inrichten zonder kinderen’ focust op verschillende aspecten die bij deze keuze horen. Ouder worden zonder kinderen, spijt krijgen, het verschil tussen een kinder- en een zorgwens, … Marloes gaat geen enkel taboe uit de weg. Uit onderzoek blijkt dat praktisch geen ‘bewust kindvrije mensen’ later spijt krijgen van hun keuze, omdat ze hun leven een andere invulling geven. Alle cijfers en vaststellingen worden gestaafd met een bronverwijzing in de eindnoot. Daar heeft de schrijfster ook enkele interessante boeken en sites toegevoegd.

Op het eerste gezicht zou je foutief kunnen denken dat dit lichte lectuur is. Maar eigenlijk is Kinderen krijgen is optioneel een goed onderbouwd boek dat voelt als een warme omhelzing en een schouderklopje van Marloes, die je zegt dat het allemaal oké is en je je gevoel moet volgen.

Gepubliceerd op 25-06-2024

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.