Door Daniëlla Verbruggen
Levenseinde. Naar een ethisch kader is exact wat de titel ervan aankondigt namelijk een werkboek voor zorgverleners. De bedoeling is om zorgverleners en zorginstellingen toe te laten aan de hand van dit boek een beleid uit te werken waarbij het ethisch beleid bij beslissingen bij en over het levenseinde in kaart wordt gebracht.
Eerst wordt uitgelegd wat een ethisch beleid is en waarom het nuttig/interessant is om een dergelijk beleid te hebben. Daarbij wordt begonnen met het voorstellen van een aantal casussen waarin ethische vragen worden gesteld die toelaten om het nut van een dergelijk beleid te kunnen inschatten.
Er wordt gewezen op het feit dat er geen pasklare oplossingen zijn maar dat het uitwerken van een ethisch beleid een geleidelijk proces is zonder dat dit een eindpunt is. Integendeel, dit beleid zal moeten worden toegelicht in richtlijnen, brochures, zorgplannen, leervormen, …
Het voordeel van dit boek is dat het niet stopt bij het hameren op de noodzaak om een ethisch beleid uit te werken. Het reikt ook de nodige tools aan om dit beleid niet alleen uit te werken maar ook in de praktijk om te zetten en hoe de zorgverleners achter dit beleid te krijgen.
Vervolgens wordt uitgelegd hoe men dit doet – een werkgroep opstarten – en gaat men door middel van vragenlijsten de instelling/zorgverlener bij de hand nemen en vertellen hoe men tot een beleid komt dat gedragen wordt door de instelling/zorgverlener en waarachter het volledige personeel zich kan scharen. Hierbij wordt regelmatig de theorie aan de hand van voorbeelden verduidelijkt.
De schrijvers hebben ook aandacht voor de wijze waarop dit beleid kan worden gehanteerd bij gesprekken met patiënten in het kader van een vroegtijdige zorgplanning maar ook voor het feit dat een duidelijk beleid een vermindering van stress van het personeel kan als voordeel hebben. Dit personeel zal immers voor het nemen van moeilijke (ethische) beslissingen minstens een richtlijn hebben en zelf een structuur waarin hij/zij voor deze beslissing terecht kan.
Het enige minpuntje dat ik na lang zoeken kon vinden, is dat een dergelijk beleid naar mijn mening ook moet worden meegedeeld aan het grote publiek zodat eventuele ‘toekomstige’ patiënten weten voor welk beleid de instelling van zijn/haar keuze staat.
Dankzij dit boek lijkt mij geen enkele zorginstelling nog een excuus te hebben om geen ethisch beleid te hebben.
Elke zorginstelling kan dus nu van start gaan en zorgen dat voor de zorgverleners, het personeel en de patiënten het duidelijk is waarvoor zij staan.
Titel: Levenseinde. Naar een ethisch kader. Een werkboek voor zorgverleners
Auteur: Ruth Piers, Linus Vanlaere, Sylvie Tack,Annick Vansevenant, Anne-Marie De Lust en Paul Vanden Berghe
Boekinfo: lannoocampus
ISBN 9789401426565
Verschijningsdatum: mei 2016
Recensent: Daniëlla Verbruggen
Beoordeling: