Terug naar overzicht

Verslag en speeches Prijs De Maakbare Mens 2016

Programma

10.00u: onthaal

10.30u: verwelkoming door Ignaas Devisch

10.35u: muzikaal intermezzo door het Warped Time Ensemble

10.45u: Uitreiking Prijs De Maakbare Mens 2016 aan Petra De Sutter

Verslag

Prijs De Maakbare Mens voor Petra De Sutter: een beetje maakbaar, heel veel mens

Op 24 april  2016 reikten we voor de derde maal de Prijs de Maakbare Mens uit in De Zebrastraat (Gent). Het is na vandaag duidelijk dat de koepel van onze vertrouwde Ned Kahn-zaal alle weersomstandigheden aankan en altijd een feestelijke sfeer garandeert.  Een 80-tal aanwezigen kwam onze laureate in de bloemetjes zetten.

De prijs gaat naar Petra De Sutter om meer dan 1 reden. Niet alleen is ze een groot onderzoeker, een toegewijde arts en een bevlogen politica. Ze plaatst ook onderwerpen als fertiliteit, stamcelonderzoek en transgender op de publieke en politieke agenda. Zij legt al jaren de nadruk op ethische en maatschappelijke vragen bij vooruitgang van medische technologie. Dat maakt dat zij volgens De Maakbare Mens een geschikte laureate is.

Jacinta De Roeck sprak het laudatio uit. Zij kon als politieke collega en vriendin van Petra een licht werpen op haar rijkgevulde carrière.

Petra De Sutter ontving van dichteres Maud Vanhauwaert een maakbaar gedicht. Dat mag je letterlijk nemen. De constructie met verwisselbare bordjes laat toe om hetzelfde gedicht op 1024 verschillende manieren te lezen. Een taalwonderlijk geheel, dus.

Tijdens haar dankwoord liet Petra weten heel blij te zijn met de prijs De Maakbare Mens omdat het zo toepasselijk is op haarzelf. “Natuurlijk draag ik verschillende thema’s van De Maakbare Mens een warm hart toe, ik werk er elke dag mee. Maar er is meer, ik heb mijn leven vandaag aan de medische technologie te danken. Eigenlijk ben ik zelf een beetje een maakbare mens. Daarom is het fantastisch om deze prijs te krijgen.”

Daar konden we alleen maar op klinken, dus klonken we erop. We wensen Petra veel succes bij het bordjes omdraaien en het lezen van de 1024 gedichten.

Proficiat, Petra!

Verslag door Eline Cautaerts

Je winkelmand is leeg.