Terug naar overzicht

Prijs De Maakbare Mens 2012 uitgereikt aan P. Allegaert en A. Caillau (Museum dr. Guislain)

De Prijs De Maakbare Mens 2012 werd toegekend aan Patrick Allegaert en Annemie Cailliau, bezielers van het Museum dr. Guislain.

Patrick Allegaert en Annemie Cailliau, bezielers van het Museum dr. Guislain, worden dit jaar door De Maakbare Mens vzw voor hun werk gelauwerd. Uit bewondering voor dit bijzondere museum en de maatschappelijke rol die het vervult, besliste de jury unaniem om de Prijs De Maakbare Mens 2012 toe te kennen aan dit verdienstelijke koppel. Zij mogen op 22 april een kunstwerk van de jonge beloftevolle fotografe Julie Scheurweghs in ontvangst nemen.

De Prijs De Maakbare Mens wordt tweejaarlijks uitgereikt aan iemand die op een originele manier bijdraagt tot een beter begrip van medische en biotechnologische ontwikkelingen en de ethische vragen daarbij. De prijs wordt dit jaar voor de eerste maal uitgereikt. ‘Wij willen met deze prijs die mensen in de kijker zetten die het brede publiek op een positieve en uitdagende wijze confronteren met het kernthema van onze vzw, de maakbaarheid van de mens en alle vragen die dit met zich meebrengt’, aldus voorzitter Ignaas Devisch.

Het Museum dr. Guislain brak in de jaren ’80 een belangrijke lans door de geestesziekenzorg en de psychiatrie uit de marginaliteit van de samenleving te halen. Tegenwoordig biedt het museum mensen de kans kennis te maken met niet enkel de bewogen geschiedenis van de psychiatrie, maar met uiteenlopende thema’s die de geestelijke gezondheid en de maakbaarheid van de mens betreffen. In het bijzonder wil het museum duiden dat concepten als ‘waanzin’ of ‘ziekte’ nooit uitsluitend medisch geladen zijn.

Bij elke tentoonstelling die Patrick Allegaert en Annemie Cailliau organiseren worden fundamenteel ethische en maatschappelijke vragen gesteld over verschillende medische thema’s. Zo was er in 2010 en 2011 de tentoonstelling ‘Het Gewichtige Lichaam’, over de fascinerende omgang van de mens met zijn uiterlijke verschijning. Net zoals met het project ‘Maakbare Schoonheid’ van De Maakbare Mens vzw wilde het museum met deze tentoonstelling het publiek doen stilstaan bij de vraag waar de grens tussen schoonheid en excessen ligt. Ook werd nagedacht over de toenemende rol van technologie om ons uiterlijk te boetseren.

Om Patrick Allegaert en Annemie Cailliau op een gepaste manier in de bloemetjes te zetten deed De Maakbare Mens vzw beroep op kunstenares Julie Scheurweghs, een jonge talentvolle fotografe die zich laat opvallen met werk over identiteit in een context van pijn en lijden, en de maakbaarheid van het lichaam. Ze stelde onlangs tentoon in ‘I am hurt, kunst als spiegel van de ziel’, een organisatie van David vzw.

Gepubliceerd op 24-04-2012
Je winkelmand is leeg.