Boekrecensie ’90 vragen over palliatieve zorg en het levenseinde’

Een gids voor patiënten, mantelzorgers, familieleden en zorgprofessionals

Door Rina Vanden Panhuyzen

Titel: 90 vragen over palliatieve zorg en het levenseinde. Een gids voor patiënten, mantelzorgers, familieleden en zorgprofessionals
Auteur: Beernaert Kim, Chambaere Kenneth, Cohen Joachim, Deliens Luc, Dierickx Sigrid, De Vleminck Aline, Maetens Arno, Pardon Koen, Smets Tinne en Van den Block Lieve
Boekinfo: www.acco.be
Verschijningsdatum: september 2019
ISBN  9789463797030
Recensent: Rina Vanden Panhuyzen
Beoordeling:recensie 4 sterren

Met het boek 90 vragen over palliatieve zorg en het levenseinde haal je een leidraad voor zowel leken als professionelen in huis. Het boek biedt een antwoord op de vele vragen welke het onderwerp met zich meebrengen.

Met voorbeelden verduidelijken de auteurs de problematiek van het onderwerp. Een  omschrijving van de vakterminologie zorgt ervoor dat de lezer een zicht krijgt op het complexe gegeven dat palliatieve zorg en levenseinde is.

Niet onbelangrijk is dat het boek wetenschappelijk onderbouwd is. De wetenschappelijke artikels en andere bronnen die gebruikt worden staan vermeld per vraag. Elk hoofdstuk start met een inleidend woord. De tekst van het inleidend woord is gedrukt in het wit en dit op een eerder lichtgroene achtergrond. Hierdoor is het geheel van de inleiding minder vlot leesbaar.   Een boek waarbij de titel start met een ’90 vragen’ en hierdoor afgelijnd is wekt interesse bij potentiële lezers.


De vraag-antwoord stijl is vlot leesbaar. Het geheel als ‘leesboek’ leest echter minder vlot. De meeste lezers zullen eerder kiezen om de meest actuele vragen die hen bezighouden door te nemen. In die optiek is het boek vlot hanteerbaar.   90 vragen over palliatieve zorg en het levenseinde geeft de lezer een antwoord op de vele vragen en twijfels die hem/haar bezighouden rond palliatieve zorg en levenseinde. Met het proces in Gent in januari 2020 m.b.t. de artsen die beschuldigd werden van ‘gifmoord’  in gedachte is het onderwerp meer dan ooit actueel. Hoe meer lezers geïnformeerd worden hoe duidelijker de gedachte rond palliatieve zorg en het levenseinde verspreid kan worden.

Gepubliceerd op 02-04-2020

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.