Boekrecensie: ‘Bloed’ – Marc Boogaerts

Een geschiedenis

Door Peter Schietecatte

Als hematoloog-specialist heeft Marc Boogaerts een ontzettend toegankelijk boek geschreven over zijn passie. In Bloed. Een geschiedenis word je als lezer overzichtelijk gegidst door de culturele, religieuze en medische geschiedenis van bloed sinds de prehistorie. Het is indrukwekkend hoeveel diverse feiten en verhalen aan bod komen in één samenhangend geheel.

Bloed vormt in dit boek een knappe rode draad tussen bloedrelikwieën, adellijke stambomen, bloedziekten, de codes van de Albanese maffia, vampieren, stamceltherapie en ga zo maar even door. Deze afwisseling maakt het boek des te meer ontspannend en biedt heel wat weetjes die lezers gegarandeerd ter sprake laten komen bij een volgend etentje met vrienden. Doordat er zoveel uiteenlopende onderwerpen aan bod komen blijft de tekst wetenschappelijk wel eerder aan de oppervlakte. Dit is op zich niet storend, maar kan wel teleurstellen als je dit boek met andere verwachtingen leest.

Binnen het historische kader krijg je een overzicht van geneeskundige evoluties. Interessant hier is dat de auteur deze veranderingen steeds in een juiste context bespreekt waardoor oude wanpraktijken toch (deels) op begrip kunnen rekenen. Zo doet hij de lezer ook beseffen dat toekomstige generaties misschien negatief zullen terugblikken op behandelingen die vandaag tot de medische top behoren.

In het laatste deel beschrijft de auteur met een positieve en nieuwsgierige blik de gentechnologische mogelijkheden met bloed en stamcellen in de toekomst. Dit maakt het historische overzicht compleet en nodigt uit om deze wetenschap verder te volgen.
Een klein minpunt is het ontbreken van voetnoten die de tekst verbinden met de gebundelde illustraties. De afbeeldingen zijn mooi, maar als lezer moet je wat zoeken om deze bij de juiste tekst te bekijken.

Bloed. Een geschiedenis is een knap en leerrijk boek. Zoals de titel aangeeft is het meer een historische dan wel een wetenschappelijke bespreking van bloed.
Een aanrader voor lezers die op zoek zijn naar een brede kijk en weetjes.

Titel: Bloed. Een geschiedenis
Auteur: Marc Boogaerts
Boekinfo: www.lannoo.be
Verschijningsdatum: april 2019
ISBN 9789401459006
Recensent: Peter Schietecatte
Beoordeling:

 

Gepubliceerd op 20-08-2019

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.