Recensie ‘Brein onder druk’

Over stress, agressie en veerkracht

Door Gilberte Vandrise

Brein onder druk

Brein onder druk gaat over de neurowetenschappen die welbeschouwd nog in hun kinderschoenen staan maar waarvan al duidelijk is dat ze binnen heel wat domeinen waaronder veiligheid, recht en gedragsonderzoek niet meer weg te denken zijn.

Wat dit boek interessant maakt, zijn de verschillende invalshoeken van waaruit de neurowetenschappelijke onderzoeken bekeken worden. Enerzijds worden de onderzoeker en zijn specifiek werkdomein voorgesteld en anderzijds krijgt de lezer meteen een indruk van de praktische toepassingen ervan, beschreven door o.a. een therapeut, gezinscoach en reclasseringsbeambte én een cliënt of patiënt. Deze driedubbele insteek biedt veel voordelen.
De titel geeft duidelijk weer wat je als lezer mag verwachten van dit boek. In de eerste twee hoofdstukken wordt vooral gewerkt rond het ontstaan van probleemgedrag bij jonge kinderen en de verdere ontwikkeling ervan tot misdadig gedrag bij adolescenten en volwassenen. Wat gebeurt er in de hersenen wanneer iemand een misdaad begaat? Waarom slaat bij sommige misdadigers een cognitieve vaardigheidstraining wel aan en bij andere niet? Waarom recidiveert de ene persoon wel en de andere niet? Allemaal thema’s die in de neurowetenschappen aan bod komen en die naast o.a. socio-biologische en psychiatrische aspecten mede verklaard kunnen worden door fysiologische factoren zoals hormoonniveau,  hartslag en specifieke hersenactiviteit.

De neurowetenschappelijke kant van gewelddadigheid en crimineel gedrag onderbouwt eigenlijk de traditionele psychologische, sociale en psychiatrische onderzoeken. Momenteel roepen de neurowetenschappen nog meer vragen op dan ze kunnen beantwoorden omdat ze slechts sinds kort bestaan. De tests rond gewelddadigheid en crimineel gedrag zijn nog niet volledig afgerond maar toch kunnen de voorlopige resultaten al bijdragen aan het voorspellen van het behandelsucces van moeilijke jongeren en gedetineerden. Door o.a. de neuropsychologische trainingen en experimentele hormoonbehandelingen nam bij criminelen de veerkracht toe en werd hun reactie op stress meer aanvaardbaar, minder agressief. Na verloop van tijd zal, vanuit de neurowetenschappen, preventief optreden een belangrijke plaats innemen in de behandeling van stress en agressie.

Met het derde en laatste hoofdstuk over de beïnvloeding van veerkracht en het nemen van beslissingen vanuit de neurowetenschappen sla je als lezer gedeeltelijk een andere weg in. Gedurende 96 bladzijden ben je vertrouwd geraakt met de wereld van de criminaliteit en dan moet je plots een flinke ommezwaai maken. Het onderzoek naar de veerkracht van mensen in stressvolle beroepen komt aan bod en om de continuïteit met de voorafgaande hoofdstukken te behouden, werd er waarschijnlijk gekozen voor het beroep van politieagent. Toch wordt de eenheid van het boek op bruuske wijze doorbroken en dat is jammer, voor mij maakt het dat ik ‘slechts’ 3 sterren kan geven in plaats van de ‘verdiende’ 4.

Brein onder druk is in een heel bevattelijke taal geschreven en bestaat uit een aantal hoofdstukken van aangename lengte. Het biedt de lezer een heleboel nieuwe en boeiende inzichten in de wereld van stress en agressie.

Titel: Brein onder druk. Over stress, agressie en veerkracht
Auteur: Malou van Hintum
Boekinfo: http://www.swpbook.com/
Verschijningsdatum: 2017
ISBN 9789088506499
Recensent: Gilberte Vandrise
Beoordeling: 

 

Gepubliceerd op 03-08-2017

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.