Recensie ‘Wat je brein te boven gaat’

Door Heike Loose

wat-je-brein-te-boven-gaat-l-lq-f

De grenzen van wetenschap, wiskunde en logica. Door deze ondertitel en het feit dat dit boek zo’n 480 pagina’s telt, lijkt het misschien niet zo aanlokkelijk om dit in je vrije tijd open te slaan. Maar schijn bedriegt, want deze joekel staat in mijn top 10. En ik heb al heel wat boeken verslonden!

Yanofsky is een docerende computerwetenschapper die de grenzen van wetenschap aftast. Zijn bedenkingen heeft hij gebundeld in deze topper Wat je brein te boven gaat, doorspekt met uitgebreide paradoxen en contradicties.
De tien hoofdstukken gaan van concreet naar abstract en kunnen in elke volgorde worden gelezen. Van complexiteiten en oneindigheidsraadsels tot wiskundige belemmeringen en onmogelijkheden, er is voor elk wat wils!

Elk hoofdstuk begint met een simpele paradox of contradictie. Door de inzichten die je hier verkrijgt, voert Yanofsky je moeiteloos mee naar hogere sferen. Op het einde van elk hoofdstuk stuit je elke keer terug op dezelfde uitdaging: hoe bevat je wat er niet te bevatten valt? Ook volgen er enkele pagina’s met verdere lectuur, zodat je je nog meer kan verdiepen in jouw favoriete breinbreker.

In het hoofdstuk Filosofische raadsels  komt de paradox van de kale man aan bod. Een kale man beschouwt iedereen als iemand die geen haar op zijn kruin heeft.
Maar wat als er één haartje op staat? Voor de meeste mensen is die man nog altijd kaal.
Stel dat er twee haartjes op zijn hoofd staan? Lacherig zou men zeggen dat dit niets uitmaakt en de man nog altijd een kale knikker heeft. Zelfs met drie, vier of vijf haartjes.
We kunnen dus stellen dat een man met n haren, met n + 1  haren ook kaal is. Maar waar stopt dit dan? Als je deze redenering doorvoert, is een man met 10 miljoen haren nog altijd kaal. Maar dit is helemaal niet zo. We spreken hier van een sorites paradox. Deze vage uitspraken brengen danig wetenschapper helemaal in de war, aangezien er geen grenzen aan gesteld worden.
Meerdere voorbeelden en stellingen worden aan deze paradox gekoppeld, zodat je na het hoofdstuk toch even leespauze moet houden.

Wie door gebrek aan een wiskundeknobbel dit boek aan de kant wil schuiven, heeft het mis. Akkoord, echte wetenschappers zullen een hoger leestempo hebben en de logica sneller snappen. Maar ook zij zullen zeker dingen bijleren door de diversiteit van de onderwerpen.

Voor de gewone medemens onder ons is Wat je brein te boven gaat ook zeker een aanrader. Soms moet je je er wat doorworstelen en pagina’s een paar keer herlezen, maar dat maakt het geweldig uitdagend. De voldoening achteraf is dubbel zo leuk! Door de opbouw in elk hoofdstuk begin je van nul en kan je dus netjes volgen.

Vele boeken staan op je plank stof te vergaren maar deze zal er niet bij zijn. Ik heb al ettelijke keren mensen aangesproken over onderwerpen waar ik nog verduidelijking over wou, waarna dit boek voor enkele weken in hun handen verdween. Het zal je verbazen hoeveel vrienden geïnteresseerd zijn in raadsels en net als jij staan te popelen om dit pareltje open te slaan!

Titel: Wat je brein te boven gaat. De grenzen van wetenschap, wiskunde en logica
Auteur: Noson S. Yanofsky
Boekinfo: Atlas Contact
ISBN 9789045027425
Verschijningsdatum: september 2016
Recensent: Heike Loose
Beoordeling: 

Gepubliceerd op 24-11-2016

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.