Door Heike Loose
Mijn excuses. Want nadat u deze recensie gelezen heeft, zal u het desbetreffende boek gaan halen en, net als ik, uw vrienden en familie maar blijven lastigvallen met interessante weetjes. Geen probleem, die kunnen dan ook ineens Brein in beeld gaan lezen.
Dit boek heeft een breed doelpubliek. Denis Le Bihan, auteur van het boek, zorgt ervoor dat het voor iedereen, van neurologen tot nieuwsgierige leken, duidelijk is. In het eerste hoofdstuk merkt u het onmiddellijk. Hij belooft dat hij binnen een paar hoofdstukken dieper zal ingaan op diffusie MRI, maar laat wel duidelijk blijken dat er eerst wat uitleg zal volgen waardoor iedereen de volgende delen kan snappen.
Het boek begint met essentiële info. Hoe onze hersenen in het algemeen functioneren en welke moleculen hier aan te pas komen. Een welkome opfrissing! Tussen zijn natuurkundige uitleg legt hij ook het principe van de CT-scan en MRI-scanner uit, waarna hij naadloos overschakelt naar het eigenlijke onderwerp van het boek.
Nu de scanners en driedimensionale beeldvorming methoden duidelijk zijn, schakelt hij over naar het tot stand komen van de hersenen zelf. Wist u trouwens dat er in de eerste vier maanden van de zwangerschap 250 000 neuronen per minuut (!) worden aangemaakt? Dit is één van de zovele leuke en concrete voorbeelden die hij in zijn boek aankaart. Hoe het komt dat een Japanse baby in zijn eerste levensjaar wél de l van de r kan onderscheiden en wat Einstein zijn brein in een Tupperwaredoos deed, komt u ook allemaal te weten. (Nieuwsgierig? Terecht, ik zei het u toch!)
Bij al die voorbeelden horen natuurlijk ook wetenschappers. Die worden allemaal netjes vermeld, met de respectievelijke Nobelprijs die ze gewonnen hebben. Kwestie van een slimme en ondernemende vriendenkring te hebben zeker?
De auteur zelf zit zeker ook niet stil. Hij vermeldt vele van zijn successen waar hij terecht trots op is. Dit toont aan dat hij wel effectief weet waarover hij spreekt, aangezien hij zowat een pionier is op MRI-vlak. Hij bleef geloven in diffusie MRI en zorgde er zo voor dat het ongelooflijke potentieel van deze techniek over heel de wereld gekend werd. Hierdoor zijn vele ballen aan het rollen gegaan waarop heel wat ontdekkingen gebaseerd zijn.
Naarmate het boek vordert, passeren er meer en meer medische termen de revue. Corpora geniculata lateralia, al van gehoord? Geen nood, hij voorziet een mooie uitleg tussen haakjes. Bedankt Denis!
In de laatste hoofdstukken wordt het allemaal wat technischer. Hij legt het eigenlijke principe op een wetenschappelijke manier uit. Voor de leken onder ons, vrees niet. Het gaat over watermoleculen en er kan zelfs een mopje over de Titanic af. Alleen daarvoor is het al de moeite waard! Ondanks het feit dat het redelijk technisch is, valt het allemaal wel mee en is het te volgen.
Zonder meer te verklappen zou ik u ten volle aanraden Brein in beeld te lezen. Dompel u onder in de interessante wereld van de beeldvorming van de hersenen, laat het even bezinken en bel dan uw naaste familie en vrienden op. Voor die feitjes die u niet voor uzelf kan houden, weet u nog?
Titel: Brein in beeld
Auteur: Denis le Bihan
Boekinformatie: Veen Media
ISBN 9789085714156
Verschijningsdatum: 2013
Recensent: Heike Loose
Beoordeling: ****