Door Bert Vereecken
Tali Sharot, een universitair docent neurologie, schreef Dingen gedaan krijgen, een driehonderd bladzijden tellende overzicht. Hierin neemt ze ons mee door alle facetten van wederzijdse beïnvloeding tussen mensen. Dit wordt steevast bekeken vanuit de hersenwetenschap.
Eerst staat ze stil bij de kracht van (zogenaamde) bewijzen. Indien we elkaar willen overtuigen met de door ons aangereikte bewijzen, dan moeten we een gemeenschappelijk motief, een gemeenschappelijk doel vinden. Vervolgens moeten we beroep doen op onze emoties om het over te brengen.
Vervolgens komen we tot de macht van emotie. Een van de krachtigste methodes om ideeën over te dragen is het gebruiken van gevoelens, zo stelt Sharot.
Verderop wordt duidelijk gemaakt dat hierbij voor positieve emoties dient te worden gekozen.
Dan krijgen we het belang van handelingsvrijheid. We blijken ons beter te voelen indien we kunnen handelen, zelfs al zouden we beter af zijn als we het voor sommige dingen uit handen zouden geven (neem nou het voorbeeld van beleggingsfondsen).
Verder komen we bij het belang van gemoedstoestand in bedreigende situaties. Je overtuigingskracht op een ander is sterk afhankelijk van diens laatste zijn gemoedsgesteldheid, zo werkt de angst van een persoon aanstekelijker in collectieve panieksituaties zoals 11 september. Daaropvolgend behandelt de auteur de denkbeeldige kracht van unanimiteit. Hier worden voorbeelden aangereikt van het falen hiervan.
Tenslotte krijgen we nog een stukje over beïnvloeding door middel van hersenexperimenten.
Dingen gedaan krijgen dus. Het zou volgens de achterflap onmisbaar zijn voor ouders, leraars, politici, enzovoort. Dat is toch een beetje relatief. Als ik zelf nog eens voor de klas zou staan, dan zou ik het wel eens willen uittesten of positief verpakte commentaar het zoveel beter doet. Maar de praktische toepasbaarheid lijkt me toch eerder beperkt.
De moraal zit hem er een beetje in dat de mens streeft naar een positieve feedback, veeleer dan dat hij gemotiveerd wordt door angst. Hiertoe worden tal van gegevens aangereikt, maar het doet me toch wat raar aan. (Zo is mijn cursus ‘Introductie tot de Gedragsbiologie’ van professor Nelissen daar niet zo categoriek in).
Verder is het vooral een interessante wetenschappelijke studie over de samenhang van hersenwetenschap en onderlinge beïnvloeding van mensen.
Als je het woord ‘hersenwetenschap’ hoort, dan kan je al raden dat het een ietwat zwaarder lezend werk is. Maar dat neemt niet weg dat het een inhoudelijk boeiend boek is dat ons meeneemt door alle aspecten waarin mensen elkaar kunnen overtuigen, steeds met de hersenwetenschap als basis genomen.
Dit boek wordt hier en daar wat opgefleurd met tekeningetjes. Maar die hebben weinig toe te voegen aan de inhoud van het boek. Hoewel, zoals gezegd, ietwat zwaarder lezend, is dit boek voor de geïnteresseerde lezer best boeiend.
We krijgen hier en daar wel wat verduidelijking, zoals over de hersengebieden, hun ligging en hun functies. Maar ik vrees dat dit voor de totale leek misschien wat weinig is.
Bekijk het eerder als een interessant wetenschappelijk werk. Enige achtergrond in de neurowetenschap is hier misschien wel welkom.
Toch bedank ik Tali Sharot met welgemeende drie sterren.
Titel: Dingen gedaan krijgen. Hoe je met hersenwetenschap dingen kan beïnvloeden
Auteur: Tali Sharot
Boekinfo: www.atlascontact.nl
Verschijningsdatum: mei 2018
ISBN 9789045028767
Recensent: Bert Vereecken
Beoordeling: