Recensie ‘Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad’

Door Dominique Vervoort

Opmaak 1

De moderne, Westerse wereld kenmerkt zich door een toename in hedonische voedselinname en een sedentaire levensstijl, wat een breed scala aan ‘Westerse ziekten’ in de hand werkt, gaande van hart- en vaataandoeningen en diabetes tot kanker en dementie. Parallel heeft de verbetering in de interventionele en preventieve gezondheidszorg ertoe bijgedragen dat de bevolking weliswaar ouder wordt, maar deze vergrijzing van de bevolking loopt hand in hand met een toename in chronische ouderdomsziekten. Medicijngebruik stapelt alsmaar op, als ware het even normaal als een koffie na de maaltijd.

Medicijnen zijn in het Westen de derde meest voorkomende doodsoorzaak, na kanker en hart- en vaatziekten. Hoewel op eender welke aandoening met dergelijke statistieken meteen de pijlen zouden worden gericht, wordt er hieraan minder aandacht geschonken in de media en nationale en internationale instanties.

Zonder er doekjes om te winden bekritiseert Peter Gøtzsche – Deens internist, hoogleraar en medeoprichter van de Cochrane Collaboration – de farmaceutische wereld van duistere praktijken. Gedreven door jarenlange persoonlijke ervaring in de farmaceutische wereld illustreert Gøtzsche hoe men soms letterlijk over lijken gaat om de beoogde (financiële) doelen te bereiken: negatieve studies worden verdoezeld, positieve resultaten vervalst, bijwerkingen verzwegen, geneesmiddelen gepromoot voor klachten die niet binnen het werkingsspectrum vallen, enzovoort. Sterker nog, farmaceutische bedrijven trekken zich niet terug van frauduleus handelen en omkoperij, gaande van artsen en patiëntenorganisaties tot (inter)nationale instanties, waaronder autoriteiten en ministeries van Gezondheid.

Hoewel het boek soms achterhaalde informatie op een repetitieve manier aankaart, is het vlot geschreven en voorzien van duidelijke en goed omschreven voorbeelden. Dodelijke Medicijnen en georganiseerde misdaad is een eyeopener, niet enkel voor de patiënt – die op een dergelijke manier een gezond scepticisme kan bewerkstelligen – maar voor iedere gezondheidswerker om meer inzicht te krijgen in hoe men achter de schermen te werk gaat in de farmaceutische wereld, hetgeen oproept tot striktere indicatiestelling van behandelingen. Hoewel transparantie door striktere wetgevingen, morele codes en internationale instanties toeneemt, is er nog een lange weg te gaan om de onnodig duistere kant van de farmaceutische wereld te overkomen.

Titel: Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad
Auteur: Peter C. Gøtzsche
Boekinfo: http://www.lemniscaat.nl
ISBN 9789047707349
Verschijningsdatum: november 2015
Recensent: Dominique Vervoort
Beoordeling: 

Gepubliceerd op 27-04-2017

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.