Terug naar overzicht

Recensie ‘Dromen’

Door Heike Loose

Dromen - Stefan Klein

 

 

 

 

 

 

 

Ik moet jammer genoeg Marco Borsato ongelijk geven, Stefan Klein bewijst met het boek Dromen dat dromen geen bedrog zijn. Wie een boek met ellenlange en vergezochte droomanalyses verwacht, is hier aan het verkeerde adres. Wetenschappelijk onderbouwde stellingen die je met verstomming doen slaan, zijn wel in dit boek terug te vinden.

Stefan neemt je mee in de wondere wereld van je slaap. Want wat gebeurt er nu precies als je slaapt en droomt? Dit gebied van de wetenschap is nog niet zo uitgediept, maar je krijgt hier al een mooi proevertje dat duidelijk naar meer smaakt.
De auteur weet waarover hij spreekt. Hij heeft onder andere drie jaar ervaring bij ‘Der Spiegel’ als journalist en kan een mooie prijs op zijn schoorsteenmantel uitstallen. Hij kreeg namelijk de ‘George von Holtzbrinckprijs’ in 1998, een gerenommeerde prijs voor uitmuntende staaltjes van wetenschapsjournalistiek. Zijn vijf vorige boeken werden met lof onthaald, dus dit boek zal geen uitzondering zijn.

In dit vijftien hoofdstukken tellende boek komen verschillende aspecten aan bod. Zo leer je op 208 pagina’s heel wat bij en kan je in de uitgebreide literatuurlijst alles mooi terugvinden, zodat je zelf nog op onderzoek kan gaan. Verschillende feiten en wetenschappelijke onderzoeken die hij aanhaalt, hebben opmerkelijke resultaten die je toch wat meer over de buitengewone capaciteiten van ons brein doen nadenken.
Wist je bijvoorbeeld dat er uit onderzoek is gebleken dat men vroeger, voor er van het bewegende beeld sprake was, in kleur droomde? Plots was de cinema er en droomde iedereen in zwart-wit, waarna ze plots weer in kleur droomden als het medium film ook deze omschakeling maakte. Het is ongelooflijk hoe de media zo’n invloed had (en heeft) op onze denk- en droompatronen!

Opmerkelijk was dat dit boek je bewust én onbewust meer over dromen doet nadenken. Ik, als eeuwige scepticus, moet eerlijk toegeven dat ik in de periode dat ik dit boek gelezen heb, me mijn dromen plots wel voor de geest kon halen. Niet dat ik opeens het licht zag, maar ik merkte wel dat ik er meer aandacht aan besteedde.
Ik geef jullie wel een tip mee: lees dit boek niet als je een beetje moe bent en je gemakkelijk zit of ligt. Lezen over slapen en dromen is slaapverwekkend op zulke momenten. Dat heeft ook z’n voordelen, een dutje kan mooie dromen opleveren!

Titel: Dromen. Een reis naar onze innerlijke werkelijkheid
Auteur: Stefan Klein
Boekinformatie: Ambo/Anthos
ISBN 9789026331374
Verschijningsdatum: 2015
Recensent: Heike Loose
Beoordeling

 

Gepubliceerd op 27-10-2015

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.