Door Heike Loose
Dat we allemaal te veel suiker, zout en vet eten is algemeen geweten. Maar wist je dat voeding ook een enorme invloed heeft op je brein?
Lisa Mosconi verandert met het boek Eet je slim. Neurowetenschap en het effect van voeding op onze hersenen je kijk op eten en het effect het heeft op je hersenen en de rest van je lichaam. In de eerste hoofdstukken kom je te weten hoe je brein kan aftakelen, daarna leer je welke voedingsbestanddelen hier een invloed op hebben en eindigen doen we met enkele breinverwennende recepten.
Je levensstijl heeft een grote invloed op je levenskwaliteit en -duur. In tegenstelling tot de andere organen, zijn breincellen niet vervangbaar. Cognitieve achteruitgang is niet louter een gevolg van ouderdom, maar het eindstadium van beschadigingen die zich in de loop van de jaren hebben opgestapeld. Je hersenen fit houden is dus een continu proces!
Ons moderne westerse dieet bestaat uit geraffineerde granen, bewerkt vlees en zuivelproducten die van elke voedingswaarde ontdaan zijn. Dieren krijgen groeihormonen en antibiotica binnen, gekweekte groenen pesticiden en kunstmest, die wij op onze beurt ook allemaal binnenkrijgen. Geen paniek, je krijgt heel wat tips voor gezondere alternatieven.
Wat eigenlijk geen verrassing zou mogen zijn: de grote rol die water en hydratatie speelt voor ons brein. Drie tot vier procent vermindering van de waterinname zorgt al voor vermoeidheid, ‘hersenmist’, verminderde energie, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Drinken van anderhalve tot twee liter water per dag kan de prestaties van je brein tot dertig procent verbeteren. Water kan je ook eten: watermeloen (93%), aardbeien (92%), komkommer en sla (96%). Drink je liever een glaasje? Ga dan voor rode wijn: beschermt de hersenen en geeft het hart een opkikker.
Dit feitje is ook een leuke opkikker: Zwarte kaviaar heeft een hogere dichtheid hersenbouwend DHA dan elk ander voedingsmiddel, drie keer zo veel als de beste kwaliteit zalm. Volgens Mosconi moeten we dit onze hersenen elke dag voorschotelen … klinkt niet slecht!
Als we de gebieden bekijken waar de bewoners 100 jaar of ouder worden én helder blijven, zien we enkele gelijkenissen. Kleine porties, lage calorische inname en een voedingspatroon gebaseerd op plantaardige bronnen. Dit sluit mooi aan bij de lessen die ik uit dit boek heb getrokken: kwaliteit boven kwantiteit, voldoende water drinken, je porties minderen en vlees en kaas eens wat vaker laten liggen.
Een ongelooflijk leerrijk boek om te lezen, maar door de wetenschappelijke materie is het belangrijk om gefocust te blijven … misschien een hapje kaviaar erbij?
Titel: Eet je slim. Neurowetenschap en het effect van voeding op onze hersenen
Auteur: Lisa Mosconi
Boekinfo: www.atlascontact.nl
Verschijningsdatum: januari 2019
ISBN 9789045032344
Recensent: Heike Loose
Beoordeling: