Recensie ‘Eeuwig houdbaar’

De ongekende toekomst van ons lichaam

Door Sam Latet

Eeuwig houdbaar

Andrea B Maier etaleert haar kennis over het veld van veroudering en gerontologie op een professionele manier in een eenvoudige en begrijpelijke taal. De 215 pagina’s van het boek Eeuwig houdbaar kunnen daardoor in een zeer snel tempo doorgenomen worden, maar daar schuilt ook net het probleem. Door de eenvoudige stijl en het oppervlakkig karakter van de inhoud kan ze mijn verwachtingen niet inlossen en geeft ze naar mijn mening ook geen definitief antwoord op de vragen die op de achterflap vermeld zijn.

In het begin van het boek zet mevrouw Maier de lezers meteen op hun plaats door op de gekende stijl van een arts elke ongezonde gewoonte meteen te demoniseren. Ze neemt ook de tijd om uit te leggen waarom wetenschappelijk onderzoek zo moeilijk is en waarom het soms zo lang duurt. Tot slot is ze ook zeer scherp over de manier waarop de huidige geneeskunde georganiseerd is. Hoewel ze een punt heeft in de argumenten die ze aanhaalt, zorgt deze opbouw er wel voor dat de aanloop naar het echte verhaal over veroudering veel te lang duurt. Tegen de tijd dat je bijna halfweg door het boek bent, heeft de auteur zich nog maar enkel toegespitst op het uit de doeken doen van een beknopte geschiedenis van de geneeskunde, de manier hoe wetenschappelijk onderzoek werkt en wat de huidige problemen zijn in de gerontologie/geriatrie.

Vanaf hoofdstuk 5 begint eigenlijk pas het echte werk en komt er een uitleg over hoe de ontwikkeling van de mens gaat, geeft ze meer uitleg over de grote kloof tussen kalenderleeftijd en biologische leeftijd bij sommige personen en geeft ze met een mooie beeldspraak aan welke factoren een invloed kunnen hebben op de manier waarop een mens kan verouderen. Maar opnieuw blijft de lezer op zijn honger zitten. In eerste instantie lijkt het alsof de auteur de invloed van genetische factoren wil ondermijnen. Ze stelt dat een vroegtijdig overlijden van een vrouw die haar hele leven gezond leefde en een laattijdig overlijden van een man die zijn heel leven rookte en dronk gewoon uitzonderingen en excessen zijn. Ook gaat ze niet echt diep in op datgene wat het boek belooft. Ze opent wel een deur naar de hypothesen waarom mensen ouder worden en waarom dat bij de ene persoon sneller gaat dan bij de andere, maar deze open deur wordt met een klap opnieuw dichtgegooid en op slot gedraaid door te stellen dat ze niet te diep wil ingaan op de hypotheses. Dat zou haar boek te ver van de essentie brengen en daarom licht ze slechts één welbepaalde hypothese eruit.
In de hoofdstukken die volgen probeert ze uit te leggen welke factoren een invloed uitoefenen op het verouderingsproces. Hier wordt er wel gefocust op het onderliggende genetisch mechanisme en lijst ze negen redenen op waarom een lichaam kan verouderen, maar dat lijkt meer op een opsomming dan een uitleg hoe het biologisch in zijn werk gaat. Ook over de invloed van de mens zelf op zijn eigen veroudering blijft ze zeer oppervlakkig en mist het detail en de nuance in haar verhaal.

In het laatste hoofdstuk sluit de auteur af met haar eigen visie op de toekomst en schetst ze verschillende mogelijkheden om langer gezond te leven. Dit hoofdstuk weet me zeker te bekoren, want ze schetst enkele interessante voorbeelden van technieken die momenteel in de pijplijn zitten en geeft er ook indien nodig een kritische kijk op. Ik had bepaalde technieken en toekomstige mogelijkheden toch graag wat meer gedetailleerd gezien zodat de lezer zich een goed beeld kan vormen wat er ons in de komende jaren te wachten staat.

Over het algemeen is het een boek dat vlot leest, maar de samenhang tussen de hoofdstukken is soms zoek. Het duurt zeer lang voor het boek naar de essentie van het verhaal gaat en daar blijft de inhoud op de oppervlakte. Het is een boek waarbij je kleine brokjes informatie krijgt over een groot aantal thema’s, waardoor het zeker geschikt leesvoer is voor absolute beginners op het vlak van geneeskunde. Voor de meer ervaren lezer had het boek op bepaalde relevante thema’s dieper moeten graven, terwijl het de basis over bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek gewoon achterwege had moeten laten.
Toch weet Andrea B Maier wel enkele maatschappelijke vraagstukken naar voor te schuiven waar dringend eens over nagedacht moet worden. Daarom denk ik dat dit boek de basis kan vormen voor het debat over de toekomst van de geneeskunde en dan voornamelijk met het doel op een langer gezond leven.

Titel: Eeuwig houdbaar. De ongekende toekomst van ons lichaam
Auteur: Andrea B. Maier
Boekinfo: uitgeverijprometheus.nl
ISBN 9789044631982
Verschijningsdatum: januari 2017
Recensent: Sam Latet
Beoordeling: 

Gepubliceerd op 23-03-2017

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.