Recensie ‘Gentest of geen test?’

Hoe de NIP-test de zwangerschap verandert

Door Sam Latet

Hoewel de titel van het boek doet uitschijnen dat er enkel gesproken zal worden over de niet-invasieve prenatale test (NIPT), is dit verre van het geval. De NIPT neemt wel een deel van het verhaal voor zijn rekening, maar Marcel Zuijderland haalt in zijn boek alle ethische discussies die verbonden zijn met de reproductieve geneeskunde aan.

Het hele verhaal is gebouwd rond een zeer gestructureerde en logische opeenvolging van ethische kwesties. De auteur begint met een korte geschiedenis te schetsen van de evolutie van de prenatale testen. Hij beslist ook om niet meteen in het diepe te springen en schuift het vraagstuk van abortus en de invloed van NIPT op die beslissing voor zich uit en begint zijn betoog met het onverwekte kind. Hierin beantwoordt de auteur waarom mensen aan zwangerschapsplanning doen, waarom ouders bij IVF voor het beste embryo kiezen en of het niet verwekken van een kind omwille van een mogelijke erfelijke aandoening wel ethisch verantwoord is. In elk deel blijft de auteur staan bij goed uitgewerkte voorbeelden die over de verschillende hoofdstukken terugkomen en de leidraad van het verhaal vormen. Na het onverwekte kind gaat de auteur dieper in op de argumenten voor en tegen abortus en verklaart deze argumentatie op een heldere manier opnieuw aan de hand van zeer begrijpbare voorbeelden. Tot slot staat de auteur nog stil bij de rol van de NIPT en hoe de prenatale testen in de toekomst er zullen uitzien, waarbij hij ook al een aanzet geeft tot de ethische discussies van de toekomst.

Hoewel het boek op een zeer filosofische manier geschreven is, is het toch zeer toegankelijk voor het grote publiek. De filosofische mijmeringen en bedenkingen van de auteur worden gestaafd met talloze voorbeelden waarmee de lezer zelf aan de slag kan. Doorheen het boek stelt hij ook bewust enkele vragen aan de lezers, zodat ze erover kunnen reflecteren om nadien de hele redenering die ze in gedachte hadden volledig onderuit te slaan of verder te onderbouwen. Zelfs al heeft Marcel Zuijderland een duidelijk uitgesproken mening over alle verschillende aspecten van de reproductieve geneeskunde en deze mening met een uitgebreide en gedetailleerde argumentatie kan onderbouwen, laat hij toch de ruimte aan iedereen om een eigen mening te hebben en durft hij ook de mening van anderen met een even gedetailleerde argumentatie te verklaren. Dit wijst op een groot respect van de auteur voor alle verschillende meningen die er bestaan over dit onderwerp.

Samengevat is het een boek dat het zeker waard is om te lezen. Het belangrijkste doelpubliek zullen (aanstaande) ouders zijn. Maar ik kan iedereen die geïnteresseerd is in reproductieve geneeskunde en alle bijhorende dilemma’s, aanraden om dit boek in hun collectie te hebben.

Titel: Gentest of geen test?
Auteur: Marcel Zuijderland
Boekinfo: http://nl.aup.nl/
Verschijningsdatum: september 2017
ISBN 9789462987098
Recensent: Sam Latet
Beoordeling:

Gepubliceerd op 05-03-2018

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.