Recensie ‘Het beste medicijn ben je zelf’

Door Dominique Vervoort

zelf

In deze tijden van overvloed, technologie en voortdurende tijdsnood leeft de westerse mens als nooit tevoren. Hoewel de medische vooruitgang veel ziektes heeft weten uit te roeien of beperken, heeft de moderne levensstijl veel luxeziekten ontwikkeld, die de gezondheidszorg (en de mens zelf) onnodig veel geld en levenskwaliteit kosten.

In Het beste medicijn ben je zelf! gaat de Franse cardioloog en voedingsdeskundige Frédéric Saldmann op zoek naar de oorsprong van en oplossingen voor de meest banale ongemakken tot veel gevreesde aandoeningen en de zin en onzin van metafysische benaderingen. Hij reikt makkelijke en natuurlijke alternatieven aan op het vlak van slaap, stress, seksueel leven, cognitie, overgewicht, allergieën en zoveel meer, om de behoefte aan medicatie zo goed mogelijk te verminderen en ieders gezondheid te verbeteren.

Het Franse spreekwoord ‘wie ver wil komen, verzorgt zijn paard’ is een adagium dat actueler is dan ooit. Hoewel de gemiddelde levensverwachting van de mens alsmaar toeneemt, lijdt men ook vaker aan ‘luxeziekten’. Naast de alom bekende maatregelen als matige voedingsrestrictie en actief blijven, kunnen we ons op ieder vlak verbeteren om ons leven langer, gezonder en gelukkiger te leven en dat is net waar dit boek de lezer mee helpt, of op zijn minst mee op weg helpt.

Saldmann laat niets aan de verbeelding over door alles voldoende, doch beknopt te behandelen en medisch jargon achterwege te laten, waardoor het vlot te lezen is voor iedere lezer. Hij legt de nadruk op ieders eigen verantwoordelijkheid en acht iedere persoon gedeeltelijk als zijn eigen heelmeester, omdat men immers veel meer in eigen handen heeft dan men vermoedt. Deze praktische gids is een ‘must read’ voor iedereen die al langer last heeft van verschillende kwaaltjes, alsook voor iedereen die graag meer weet over het verbeteren van zijn of haar gezondheid.

Titel: Het beste medicijn ben je zelf!
Auteur: Frédéric Saldmann
Boekinformatie: Uitgeverij Meulenhoff
ISBN 9789029090148
Verschijningsdatum: 2014
Recensent: Dominique Vervoort
Beoordeling

Gepubliceerd op 23-12-2015

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.