Terug naar overzicht

Recensie ‘Horen met je neus en andere zaken die je nog niet wist over je brein’

Door Christel Foncke

Horen met je neus

Ken jij het gevoel dat je met volle teugen en al je zintuigen geniet? Kom even mee met mij naar een klein dorpje in de Franse Provence op een warme julidag… Ik zit op een terras en nip aan een heerlijk glas Chateaux Margaux. De zon staat op haar hoogste punt en in de verte wiegen zonnebloemen heen en weer. Met gesloten ogen geniet ik van het vioolspel dat door de straten klinkt. De ober schuift een bord met een sappige malse biefstuk-friet onder mijn neus. De geur doet het water in de mond lopen. Ik open mijn ogen…en tot mijn ontzetting zie ik een blauwe biefstuk met groene mayonaise!
Op datzelfde moment schiet ergens een cirkelzaag krijsend in gang. Weg zijn alle zinnenstrelende gevoelens van genot.

Dit voorbeeld is de voornaamste boodschap van het kleine boek van Thijs Hannaart Horen met je neus en andere zaken die je nog niet wist over het brein, een ervaring wordt gecreëerd met gans het brein, niet met één zintuig. Onze zintuigen liggen op een hoop in ons brein en beïnvloeden elkaar voortdurend, maar ook invloeden van buitenaf of de cultuur waarin we opgroeien, speelt een rol in wat we zien, ruiken, horen, proeven en voelen.

De titel van zijn boek prikkelt alvast mijn nieuwsgierigheid, want ik weet graag alles over mijn fascinerende en irrationele brein. Ik word niet teleurgesteld, Thijs neemt mij mee op een reis langs mijn zintuigen in een boeiende en onderhoudende vertelstijl. Eindelijk begrijp ik waarom ons groene tapijt voor mijn man blauw is en waarom ik bij 22°C loopt te klappertanden en hij zichzelf koelte moet toewuiven. Zintuigelijke ervaringen zijn even persoonlijk als ons brein en mijn wereld voelt en ziet er helemaal anders uit dan die van mijn man. Mijn wereld ruikt en klinkt ook anders, want als ik bijvoorbeeld zijn oren zou lenen, zou ik de omgevingsgeluiden niet meer herkennen. Niet verwonderlijk dat er zoveel misverstanden zijn in de communicatie tussen mensen.

Waarom zou jij dit boek willen lezen? Voor mij zijn er drie redenen: je krijgt in compacte en toegankelijke vorm een overzicht van alle kennis over elk van je zintuigen en hoe (on)betrouwbaar ze zijn. Het geeft je een andere kijk op je brein en de waarneming van wat jij als werkelijkheid ervaart.

Misschien geeft het boek ook wel antwoord op een van je prangende vragen: dromen blinden in beelden? Wie is er pijngevoeliger, mannen of vrouwen? Waarom ruik ik mijn parfum niet zelf?…en natuurlijk: kan ik nu echt horen met mijn neus?

En heel belangrijk: als jij de volgende keer een supermarkt binnenstapt, weet je beter hoe slimme marketeers je brein op heel subtiele manier manipuleren. Want zij gebruiken deze breinweetjes om jou dingen te doen kopen die je daarna nooit meer gebruikt, of zetten je aan meer geld uit te geven dan je van plan was. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Veel leesplezier!

Titel: horen met je neus en andere zaken die je nog niet wist over het brein
Auteur: Thijs Hannaert
Boekinfo: Uitgeverij Scriptum
ISBN 9789055942237
Verschijningsdatum: 2013
Recensent: Christel Foncke

Gepubliceerd op 23-12-2015
Je winkelmand is leeg.