Terug naar overzicht

Recensie ‘Iedereen GENiaal’ (tentoonstelling)

Door Annie Hoogstoel

Net aangekomen op het cartoonfestival in de cartoontent. Het thema dit jaar is Iedereen GENiaal, een speelse kijk op de kennis van ons genoom.
De talloze cartoons van o.a. Lectrr, Zaza en Eva Mouton laten je lachen met de ernstige informatie die in thema’s wordt aangebracht.

Ik begin met het nemen van een foto van mezelf: op de photobooth kun je kiezen met welke cartoon je gefotografeerd wordt, om vervolgens de activiteit te liken op Facebook of Twitter.
Aan de ingang vind je de selectie Gennies: leuke kaartjes die je kunt verzamelen, vrijdagnamiddag is er een ruilnamiddag. Ik moet me een weg banen tussen de kinderen die bezig zijn met het checken van hun verzamelblad. Durvie, stoutie, slimmie, adhdie, kwenie, deprie, insulie, … er zijn 10.000 kaartjes geprint die je gratis kunt verzamelen en gebruiken tijdens de rondleiding.

De rest van de tent is opgedeeld in kamers waar telkens een onderwerp van Iedereen GENiaal is uitgewerkt.
Ik vind de uitleg heel begrijpelijk voor mensen die geen voorkennis hebben over het genoom, zelfs voor kinderen is dit alles duidelijk. Een prachtig voorbeeld hiervan komt van Eva Mouton die het genoom voorstelt als een receptenboek: appeltaart met meer of minder suiker is dan een variatie, appeltaart met bloedworst is een mutatie.

Verder geeft men in de tentoonstelling specifieke voorbeelden die interesse opwekken. Het doorgeven van je bloedgroep wordt gecombineerd met een kalender van het Rode Kruis voor bloeddonatie. Het verhaal van Angelina Jolie leidt tot uitleg over borstkanker. “Je gaat trouwen en je wilt een baby” leidt tot de vraag over designerbaby’s. In de kamer “Stop de dief” wordt ingegaan op het recht op niet weten en met grapjes wordt het vervelende aspect van DNA stelen duidelijk gemaakt door het voorbeeld ‘Stuur het ondergoed van je partner op om hem of haar te betrappen op ontrouw’.
En als je kinderen moe worden is er in een rustige hoek ruimte voorzien om o.a. te kleuren…en daarna op een terrasje te genieten in de zon.
Behalve het huidige cartoonfestival zijn er op het einde van augustus nog een paar lezingen en een kinderuniversiteit.
Er is ook een boek verschenen, Iedereen GENiaal, het ligt in voorverkoop aan de balie en is te koop in de boekhandel vanaf september. Een recensie over dit boek volgt nog.

De doelstellingen van dit festival zijn bereikt: wetenschap en de hedendaagse problematiek over genetica op een speelse maar duidelijke manier overbrengen aan een breed publiek!!

De tentoonstelling was te bezoeken tot zondag 14 september 2014.

Gepubliceerd op 23-12-2015
Je winkelmand is leeg.