Recensie ‘Jonger worden’

De nieuwste inzichten uit onderzoek naar veroudering, DNA en telomeren

Door Gilberte Vandrise

Een oppervlakkige lezer die de boekomslag vluchtig doorneemt, vaststelt dat hij dit allemaal al wel ergens heeft gelezen – veroudering tegengaan door stressreductie, voldoende beweging en gezonde voeding – en het boek weer weglegt, mist een onvermoede en verrijkende duiding van het fenomeen veroudering.
De inhoud van het boek is gebaseerd op talloze onderzoeken van de laatste decennia en biedt als dusdanig een breed overzicht van de telomeerwetenschap, de studie van telomeren die de uiteinden vormen van de chromosomen in onze cellen. Zij fungeren als beschermers van de chromosomen en zijn verantwoordelijk voor ons welzijn en onze veroudering.

Elizabeth Blackburn, microbiologe, verrichtte baanbrekend onderzoek op dit vlak en ontving hiervoor de nobelprijs. In dit boek brengt zij, samen met psychiater Elissa Epel, de resultaten  van wetenschappelijke onderzoeken hieromtrent op gewoon mensenniveau zodat iedereen het belang van de telomeren kan begrijpen en zijn leven telomeervriendelijk kan inrichten en zo een gezonder en langer leven kan leiden.

Het menselijk verouderingsproces is een puzzel die uit vele stukjes bestaat en de telomeren spelen hierbij een belangrijke rol. Worden de telomeren te kort, dan stopt de celdeling en treedt veroudering op met de daarmee gepaard gaande ouderdomskwalen. Elementen als voeding, lichaamsbeweging, slaapgewoonten, stress, woon- en sociale omgeving spelen hierbij allemaal een rol. De telomeren reageren op hun eigen, unieke manier op een minder gezonde levensstijl: ze verkorten.
Hoe dit proces op microniveau werkt, kan je in een bevattelijke en erg overzichtelijke uiteenzetting volgen. Hoe je uit de vicieuze cirkel van ongezond leven kan geraken, wordt met doeltreffende voorbeelden heel aanschouwelijk weergegeven. Op elke leeftijd is een verandering in levensstijl mogelijk en al na enkele weken zijn de gevolgen zichtbaar. Het boek is absoluut niet deprimerend, veeleer hoopgevend en opbouwend. De goede lezer heeft maar een half woord nodig.

Het schrijversduo heeft een heel waardevol boek afgeleverd. Verstaanbare taal, duidelijke samenvattingen onder de vorm van telomeertips, zelfonderzoeken d.m.v. uitnodigende vragen en positieve feedback verhogen de betrokkenheid van de lezer. Het boek lijkt zichzelf wel te schrijven, het rolt automatisch van het ene onderwerp in het andere. Heel wat facetten van onze samenleving komen er in voor en worden verklaard vanuit de telomeerwetenschap en de stukjes van de puzzel vallen in elkaar.
Het boek Jonger worden vormt een uitdaging voor de lezer om zijn levensstijl te veranderen en zo zichzelf, zijn nageslacht en zijn omgeving gezonder te maken. Het verhaal over telomeren kan de lezers inspireren om de individuele gezondheid maar ook de gezamenlijke gezondheid te verbeteren.

Titel: Jonger worden. De nieuwste inzichten uit onderzoek naar veroudering, DNA en telomeren
Auteur: Elizabeth Blackburn en Elissa Epel
Boekinfo: Kosmos Uitgevers
Verschijningsdatum: september 2017
Recensent: Gilberte Vandrise
Waardering: 

Gepubliceerd op 17-11-2017

Bekijk ook even dit:

Je winkelmand is leeg.